29 martie 2024, 13:02

De ce primul pas pe Lună nu putea fi trucat

Despre misiunea Apollo 11 condusă de NASA în 1969 care a dus primii doi oameni pe Lună s-au scris multe. Există zeci de conspirații apărute în rândul cârcotașilor chiar după acest eveniment care neagă autenticitatea aselenizării. Totuși, sunt suficiente argumente care să demonstreze faptul că aselenizarea nu avea cum să fie trucată.

Neil Armstrong a fost cel care a condus prima misiune lunară americană la bordul capsulei Apollo 11, pășind pe Lună împreună cu astronautul Buzz Aldrin în 20 iulie 1969. Acesta a rostit atunci celebrele cuvinte „un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire„.

sursă: nasa.gov

Poate cel mai important argument ține de inexistența unei tehnologii suficient de avansate pentru a realiza un fals atât de autentic. În fotografiile realizate în urma aselenizării, umbrele rezultate sunt complet paralele deoarece sursa de lumină, respectiv Soarele se află la aproximativ 95 de milioane de kilometrii de Lună. Dacă aceeași fotografie ar fi fost realizată într-un studio, umbrele ar fi fost convergente. La sfârșitul anilor ’60 nu exista tehnologia din prezent care ar fi permis modificarea fotografiilor. Mai mult decât atât, încercarea de a falsifica în vreun fel aselenizarea ar fi ridicat costuri mult mai mari decât însăși misiunea Apollo 11!

sursă: presstv.ir

Dincolo de inexistența la vremea respectivă a unei tehnologii suficient de avansate pentru a realiza un fals de proporțiile acestea, mai există un argument cel puțin la fel de important în favoarea autenticității aselenizării. Principalul adversar politic, strategic și ideologic al Statelor Unite de la vremea respectivă, Uniunea Sovietică, nu a contestat în mod oficial niciodată veridicitatea misiunii Apollo 11. În contextul unei competiții tehnologice acerbe existente între cele două blocuri (în 1957 Uniunea Sovietică lansase în spațiu primul satelit, Sputnik 1) lipsa oricărei contestări din partea sovieticilor reprezintă un argument important împotriva conspirațiilor din jurul acestei misiuni.

 

[Sursă imagine: huffingtonpost.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol