8 februarie 2023, 10:43

De ce seismul care a lovit Turcia şi Siria a fost atât de devastator. Pot fi prezise cutremurele?

Seismul violent care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină a fost unul devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite, relatează challenges.fr.

Peste este 3.613 persoane şi-au pierdut viaţa și 13.293 au fost rănite în seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit în timpul nopţii, la ora locală 04:17 (01:17 GMT), sudul Turciei şi nordul Siriei, fiind urmat de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT. Bilanțul este în continuă creștere.

Puterea seismului, fără precedent în Turcia după un cutremur produs în 1939, a survenit într-o regiune foarte populată.

Pământul s-a cutremurat la ora 04:17 şi toţi cei care dormeau au fost „prinşi sub dărâmături când casele lor s-au prăbuşit”, a declarat Roger Musson, cercetător la British Geological Survey.

În plus, construcţia caselor „nu prea corespundea unei zone cu risc de cutremure majore”, a explicat Musson, autor al unei cărţi consacrate cutremurelor.

Ceea ce s-ar putea explica prin faptul că falia seismică, unde se aflau aceste locuinţe, a fost relativ calmă în trecut.

Turcia este situată în una dintre principalele zone seismice ale globului

În 1999, un cutremur s-a produs de-a lungul faliei din Anatolia de Nord, în regiunea nordică Düzce, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Luni, pământul s-a cutremurat de cealaltă parte a ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, de-a lungul faliei Anatoliei de Est.

Pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia „să neglijeze importanţa periculozităţii sale„, a mai spus Musson.

S-a acumulat o mare cantitate de energie

O durată care înseamnă, de asemenea, că „o cantitate mare de energie s-a putut acumula” de-a lungul faliei. Supoziţie susţinută, potrivit cercetătorului, de apariţia unei replici puternice după seismul principal.

Cutremurul de luni este „aproape repetarea” seismului produs în zonă pe 13 august 1822, a cărui magnitudine a fost estimată la 7,4 de seismologi. Seismul a provocat la acea vreme „o cantitate enormă de distrugeri, oraşe întregi devastate şi pierderi de zeci de mii de vieţi omeneşti”, a amintit Roger Musson.

Seismul s-a produs la mică adâncime – circa 17,9 kilometri – în apropierea oraşului Gaziantep, cu două milioane de locuitori.

El a fost provocat de o mişcare spre nord a plăcii tectonice arabe care „avansează spre Turcia”, a explicat seismologul. Când tensiunea devine prea puternică, placa avansează brusc şi „eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major, ca cel produs astăzi”, a mai spus el. Amploarea distrugerilor depinde şi de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie (o sută de kilometri în cazul seismului de luni), susţine omul de ştiinţă. „Aceasta înseamnă că orice punct din apropierea acestor 100 km a ajuns, de fapt, în centrul cutremurului”.

Construcția clădirilor, factor primordial

Construcţia clădirilor este un factor primordial atunci când are loc un cutremur, a declarat la rândul său Carmen Solana, vulcanolog la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie. „Rezistenţa infrastructurii este, din păcate, inegală în sudul Turciei şi, mai ales, în Siria. Prin urmare, salvarea de vieţi depinde acum de rapiditatea echipelor de salvare”, a declarat ea pentru AFP.

Cutremurul din 1999 din Turcia a dat naştere unei legislaţii în 2004 care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur. Amploarea distrugerilor de luni ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legea a fost respectată, a afirmat Joanna Faure Walker, de la Institutul pentru Reducerea Riscurilor şi a Dezastrelor, de la universitatea britanică UCL.

Multe clădiri „s-au prăbuşit ca nişte clătite”, a afirmat vulcanologul Bill McGuire, din cadrul UCL. „Acest lucru se întâmplă atunci când pereţii şi podelele nu sunt suficient de rezistente, fiecare etaj se prăbuşeşte vertical pe cel de dedesubt”, lăsând puţine şanse de supravieţuire locatarilor, a mai spus el. „Nu este neobişnuit să vezi o clădire în picioare fără prea multe avarii şi următoarea complet aplatizată, din cauza construcţiei îndoielnice sau a materialelor de slabă calitate”, a afirmat el.

„Nu este neobișnuit”

Ceea ce s-a întâmplat în Turcia „nu este neobișnuit”, conform lui Khalifa al-Abri, director al Departamentului de seismologie din cadrul Centrului Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite.

Din 1970 au avut loc trei cutremure cu o magnitudine mai mare de 6,0 în regiune, cel mai mare fiind de 6,7. Vă puteți aștepta la o magnitudine mai mare sau nu, deoarece, de obicei, această energie este eliberată în timpul cutremurului, astfel încât este dificil de prezis când ar putea avea loc un cutremur”, a afirmat al-Abri.

Al-Abri a afirmat că, deși există persoane care pretind că pot prezice cutremurele, în prezent nu există o bază științifică pentru astfel de predicții.

Cu toate că cercetătorii au reușit să identifice de-a lungul anilor anumite modele și comportamente care pot indica un cutremur iminent, precum ar fi schimbările în activitatea seismică și mișcarea subterană a magmei, niciunul dintre acești factori nu oferă o predicție clară, scrie Alarabiya news.

Un cercetător olandez a prezis că seismul va avea loc cu trei zile înainte. Vineri, pe 3 februarie, într-o postare publicată pe Twitter, cercetătorul olandez de la Solar System Geometry Survey (SSGEOS) Frank Hoogerbeets a afirmat: „Mai devreme sau mai târziu va avea loc un seism de 7,5 în această regiune (partea central-sudică a Turciei, Iordania, Siria și Liban)”.

După ce mesajul lui s-a viralizat, fiind vizualizat de peste 34 de milioane de ori, Frank Hoogerbeets a încercat să explice cum a ajuns să ”prezică” seismul din Turcia.

”Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie”, a scris cercetătorul.

Deși a prezis că se va întâmpla, nu a specificat data și ora la care va avea loc.

În timp ce predicția cutremurelor rămâne un lucru de domeniul viitorului, al-Abri a afirmat că ”ar trebui să fim pregătiți… Trebuie să identificăm zonele cele mai sigure și cele cu risc ridicat din casă și să ținem materialele periculoase departe de copii, plasându-le la distanță, dar nu deasupra unui raft, astfel încât să nu cadă în cazul unui cutremur”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol