26 aprilie 2024, 12:59

De ce unii oameni nu se infectează cu coronavirus, dar dezvoltă „memorie imunitară”

Există persoane care, în ciuda faptului că întreaga familie a fost infectată cu SARS-Cov-2, nu au fost testate pozitiv pentru Covid-19. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au anunţat că au identificat proteinele din noul coronavirus care sunt recunoscute de celulele T ale persoanelor expuse la SARS-CoV-2 dar care nu se infectează, oferind astfel o nouă pistă de cercetare dezvoltatorilor de vaccinuri anti-COVID-19.

Oamenii de știință au găsit o explicație – ei susțin că unii oameni suferă o „infectare avortivă”. Virusul intră în organism, dar este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar încă din stadiul incipient, iar testele PCR și cele de anticorpi înregistrează rezultate negative.

Aproximativ 15% dintre lucrătorii din domeniul sănătății care au fost monitorizați în timpul primului val epidemic din Londra par să se potrivească acestui scenariu.

Descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T -ele ar putea produce o imunitate de mai mare durată, spun oamenii de știință.

Imunitatea împotriva COVID-19 reprezintă un fenomen complex şi, deşi există dovezi privind scăderea nivelului de anticorpi la şase luni după vaccinare, oamenii de ştiinţă cred că celulele T joacă şi ele un rol vital în furnizarea unei protecţii contra acestei infecţii.

Cercetătorii de la University College London (UCL) au analizat datele medicale obţinute de la 731 de angajaţi din două spitale londoneze în timpul primului val al pandemiei de COVID-19 şi au descoperit că mulţi dintre ei nu au fost testaţi pozitiv, în pofida expunerii lor foarte probabile la varianta originală a noului coronavirus, informează The Guardian.

Ştim că anumiţi indivizi rămân neinfectaţi în ciuda faptului că au fost expuşi cel mai probabil la virus„, a declarat Leo Swadling, autorul principal al acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică Nature.

Informaţia cu adevărat importantă este aceea că celulele T detectate la aceşti indivizi, în care virusul nu a reuşit să declanşeze cu succes o infecţie, ţintesc cu preferinţă regiuni diferite ale coronavirusului faţă de cele vizate de sistemul imunitar după infectare„, a adăugat expertul britanic.

Vaccinurile actuale, care oferă o protecţie ridicată împotriva riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19, dar care nu opresc pe deplin transmiterea virusului şi nici procesul de reinfectare, ţintesc proteina Spike a virusului SARS-CoV-2.

În schimb, celulele T, care au dus la „infectări abortive” în cadrul studiului realizat de cercetării de la UCL, recunosc şi atacă anumite „proteine de replicare„.

Cercetătorii britanici spun că deşi astfel de celule T sunt asociate cu protecţia faţă de o infecţie detectabilă, numărul lor nu este suficient de mare pentru a asigura doar ele singure această protecţie, iar studiul de la UCL nu a cercetat dacă participanţii au beneficiat de protecţie după o nouă expunere la acest virus.

Ei au mai spus că proteinele de replicare sunt cel mai puţin vizate de mutaţiile noului coronavirus şi că expunerea la alte coronavirusuri ar putea fi motivul pentru care unii dintre angajaţii din domeniul medical beneficiază de o reacţie atât de rapidă a celulelor T.

Descoperirea înseamnă şi că un vaccin care ţinteşte acele proteine, în plus faţă de proteina Spike, ar putea fi eficient împotriva unei game largi de coronavirusuri, inclusiv împotriva variantei Delta a virusului SARS-CoV-2, devenită dominantă.

Este un raţionament puternic pentru a include aceste proteine ca supliment pentru proteina Spike în următoarea generaţie de vaccinuri„, a adăugat profesorul Leo Swadling.

Sursa foto: pixabay.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol