3 mai 2024, 9:48

Cum citim datele despre vaccinarea COVID-19 ca să evităm interpretarea eronată

A fost publicată cea mai extinsă cercetare de până acum, care implică cel mai mare număr de participanți și care privește efectele secundare ale vaccinurilor împotriva coronavirusului. O echipă internațională de cercetare a analizat datele a peste 99 de milioane de persoane vaccinate din Argentina, Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Noua Zeelandă și Scoția. Aceștia au identificat un potențial efect secundar neobservat anterior. Susținătorii anti-vaccinare au atacat rapid cercetarea, având ca efect numeroase postări pe rețelele de socializare, prin care s-au interpretat greșit rezultatele, atât accidental, cât și intenționat.

„Dacă suntem interesați să stabilim în ce măsură un vaccin provoacă un anumit efect secundar și, dacă da, cât de des, singura metodă imbatabilă este aceea de a aduna subiecții de testare, de a-i repartiza aleatoriu în două grupuri, dând cu banul – unul dintre grupuri primește vaccinul iar celălalt primește un produs placebo. Apoi, așteptăm o anumită perioadă de monitorizare, înainte de a compara dacă o anumită boală s-a răspândit mai mult în grupul vaccinat decât în grupul martor nevaccinat”, explică bio-statisticianul Tamás Ferenci, autorul cărții de specialitate „About Vaccinations – Based on the Facts” (Despre vaccinări – Bazat pe realitate).

Este esențial ca datele să fie prezentate în contextul lor și să fie evitate interpretările eronate obișnuite. Înțelegerea diferenței dintre riscul absolut (numărul real de efecte secundare observate la populația vaccinată) și riscul relativ (compararea riscului în grupul vaccinat cu riscul în grupul nevaccinat) este crucială. Această distincție ajută la interpretarea importanței efectelor secundare. În plus, este important să comparăm efectele secundare observate cu rata de fond – rata acestor afecțiuni în populația generală nevaccinată.

Sursa: telex, Bulgaria


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol