26 aprilie 2024, 12:46

De la dulciuri la neglijarea prietenilor: obiceiuri care ne scurtează viața

Există multe lucruri și obiceiuri despre care știm că ne fac rău, dar nu reușim să renunțăm la ele. Sunt însă câteva pe care nu le tratăm cu seriozitate. Revista germană Focus publică o listă cu mai multe obiceiuri care ne fac să arătăm mai bătrâni decât suntem în realitate.

Dependența de dulciuri

Consumul excesiv de zahăr duce la întărirea țesuturilor de elastin și colagen. Urmarea este o piele aspră și îmbătrânită. O altă urmare sunt și „pungile” de sub ochi.

Consumul excesiv de alcool

Nu doar că aduce calorii goale organismului, fără nutrienți, dar afectează sănătatea întregului organism. Consumul moderat de alcool nu este de obicei problematic. Consumul excesiv, pe de altă parte, prezintă un risc semnificativ pentru sănătate, scăzând considerabil speranța de viață. Afectează sănătatea ficatului, sănătatea creierului, produce afecțiuni gastrointestinale și crește riscul de diabet, cancer și alte afecțiuni.

Stresul

A-ți face constant griji și a te consuma mereu îți face corpul să îmbătrânească mai repede. De vină sunt hormonii de stres. Aceștia afectează sistemul imunitar, glicemia, somnul și chiar memoria.

Fumatul

Era un lucru evident și de aceea nu putea lipsi de pe listă. Știm deja cu toții că fumatul nu doar că ne face să arătăm mai bătrâni, dar ne și scurtează viața.

Dependența de telefon/laptop/consolă/TV

Pare greu de crezut, dar cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că fiecare oră petrecută în fața televizorului ne scurtează speranța de viață cu 22 de minute. Cine petrece zilnic mai mult de șase ore în fața televizorului trăiește în medie cu cinci ani mai puțin, raportat la cei care nu sunt consumatori TV. Cercetătorii atrag atenția că nu este vorba despre profilul programului TV, ci de modul de viață pasiv al telespectatorului.

”Alergie” la sport
Cine nu face cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi, își dă practic ceasul biologic peste cap și îmbătrânește mult mai repede. O plimbare zilnică reduce glicemia și procesele de ardere, amplifică tonusul muscular și calitatea oaselor, reduce stresul și îmbunătățește capacitatea de concentrare.

Neglijarea prietenilor

Tot mai multe studii recente arată că prietenii sunt chiar mai importanți decât familia, când vine vorba despre calitatea și speranța de viață. Prieteniile puternice ne fac să trecem mai ușor peste stresul psihic și diminuează riscul apariției depresiei.

Nu neglija protecția de soare

Suntem foarte atenți la plajă, însă uităm să ne ungem cu cremă de protecție împotriva soarelui când mergem la muncă sau la o plimbare cu câinele. Razele UV afectează pielea și provoacă o îmbătrânire mai repidă. Mai mult, ele diminuează calitatea celulelor de piele și astfel apar pete și alte iritații.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol