23 iulie 2024, 23:36

De la extaz la agonie, Skype-ul a devenit doar o amintire vie pentru nostalgici

Mai ține cineva minte Yahoo Messenger, Hi5 sau Mirc? Nu mai miră pe nimeni că nici Skype nu mai este ceea ce a fost. Este foarte probabil ca toți să fi observat acest lucru.

Aplicația de voce, video și mesagerie a devenit un succes în anii 2000, permițând oamenilor să vorbească cu prietenii și membrii familiei fără a plăti taxe de distanță lungă. În 2005 eBay a cumparat-o.

Acea afacere nu a funcționat așa cum era planificat, iar un grup de investitori condus de Silver Lake a achiziționat un pachet majoritar. În final a intervenit Microsoft, plătind 8,5 miliarde de dolari pentru compania Skype în 2011. Haideți să aflăm întreaga poveste de la succes la prăbușire a aplicației Skype.

Chiar și susținută de cea mai mare companie de software din lume, Skype cade. În timpul pandemiei, consumatorii și lucrătorii din afaceri au apelat la instrumente precum Zoom și WhatsApp (a lui Meta), iar acum există o mulțime de opțiuni pentru a vă conecta rapid cu grupuri de prieteni și colegi prin intermediul smartphone-urilor.

„Skype este încă văzut în primul rând ca fiind unul la unu”, a declarat Jim Gaynor, vicepreședinte de cercetare la firma de consultanță Directions on Microsoft, într-un interviu CNBC.

Microsoft a promovat Skype în Outlook și Windows și chiar a îmbogățit aplicația cu chatbot-ul său generator de inteligență artificială Bing. În ciuda acestui aspect, cifrele încă nu arată grozav.

În martie 2020, Microsoft a declarat că Skype avea 40 de milioane de utilizatori activi zilnic. Un număr care a scăzut de atunci la 36 de milioane, potrivit unui purtător de cuvânt.

În schimb, cea mai nouă aplicație de comunicare Teams a Microsoft crește în popularitate. De la aproape 250 de milioane de utilizatori lunari în iulie 2021 la un record de peste 300 de milioane în primul trimestru.

Jaan Tallinn, unul dintre inginerii fondatori ai Skype-ului, a spus că, deși a trecut mai bine de un deceniu de când a părăsit Skype, este încă alegerea lui implicită pentru apeluri. „Dacă oamenii doresc să folosească un alt canal, atunci sunt bucuros să mă conformez”, a spus el.

Nu este clar cât de mult va mai exista Skype, dar încă nu pleacă nicăieri. „Skype va rămâne o opțiune excelentă pentru cei care îl iubesc și doresc să se conecteze prin mesagerie, apeluri audio și video și Bing Chat”, a comentat un purtător de cuvânt al Microsoft.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol