25 aprilie 2024, 16:20

De la republica socialistă la Academia Regală. Un arhitect român a schimbat fața Canadei cu doar trei euro pe zi

Printre românii care au plecat în străinătate în căutarea unui viitor mai bun se numără și Dan Sergiu Hanganu, un arhitect care a reușit să de-a Canadei o altă față prin stilul impus de clădirile sale.

S-a născut în Iași pe data de 27 ianuarie 1939 și a absolvit Facultatea de Arhitectură a Universității București în 1961. A simțit pe pielea sa ce înseamnă să trăiești în comunism și a făcut tot posibilul să plece, arată Realitatea.ro. 

După nouă ani a plecat într-o excursie în fosta Iugoslavie și nu s-a mai întors. Își dorea să ajungă în Canada. Prima oprire a fost Toronto, însă nu a găsit nimic interesant în acest oraș pe care l-a numit „un sat necioplit”. Așa a ajuns în Montreal, acolo unde s-a și stabilit și a reușit să își deschidă și prima sa firmă de arhitectură, în anul 1978.

Arhitectul de origine română povestește „Eu am ajuns în Canada fără niciun document asupra mea care să ateste această specializare. M-au pus să jur pe Biblie că sunt arhitect. Am început să lucrez cu 3 dolari pe oră.”, a declarat acesta pentru Realitatea.ro. 

De atunci și până în prezent pasiunea sa pentru arhitectură, munca și determinarea l-au făcut să nu renunțe niciodată la visul său. Acum talentul și viziunea arhitectului român reușesc să se impună pe teritoriul întregii țări, acesta fiind unul dintre cei mai premiați și apreciați arhitecți din Canada. Este membru al al Academiei Regale Canadiene, cât și al Academiei Române.

În anul 1998, Dan Sergiu Hanganu a fost desemnat de celebra și prestigioasa insituție Board of Trade of Metropolitan „Omul Anului”, fiind de asemenea și membru al Ordinului Arhitecților Canadieni și al Societății de Conservare Sauvons Montreal.

A proiectat designele multor instituții și clădiri importante din Cannada printre care și clădirea HEC din Montreal, ce adăpostește Facultatea de Studii Economice a Universității din Montreal, Pavilionul de Design UQAM, Teatrul Nouveau Monde, Mănăstirea Saint-Benoit-du-Lac studioul Cirque du Soleil, Centrul de arte Juliette-Lassonde, hotelul Godin, aripa nouă a Muzeului Pointe-a-Calliere și multe alte clădiri culturale, rezidențiale sau comerciale în Canada, dar și în Europa și Asia.

Sursă Foto: montrealgazette.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol