3 martie 2024, 6:52

De unde a venit apa pe Pământ. O nouă teorie

Cu a ajuns apa pe planeta noastră, până la urmă? Știm cu toții că este crucială pentru întreținerea vieții, dar nu știm exact cum a ajuns pe Terra.

Cert este că acoperă 70% din suprafața planetei.

Noua teorie

O echipă de cercetători francezi a venit cu o nouă teorie, potrivit căreia planeta noastră ar fi fost, încă de la originile sale, bogată în apă, care ar fi existat din abundenţă în rocile care au alcătuit Terra, scrie 20minutes.fr.

Specialista în cosmochimie Laurette Piani, coordonatoarea acestui studiu realizat de Centrul de cercetări petrografice şi geochimice din cadrul CNRS – Universitatea Lorena şi publicat în revista Science, a explicat că această descoperire contrazice teza dominantă, potrivit căreia apa ar fi fost adusă mai târziu de către asteroizii şi cometele care au bombardat „planeta albastră”, care, la începuturile sale, era un corp ceresc complet uscat.

Temperaturile Sistemului Solar

Această ipoteză era favorizată de temperaturile prea ridicate din Sistemul Solar, care ar fi împiedicat apa să se condenseze şi să se aglomereze alături de alte substanţe solide sub formă de gheaţă.

Cercetătorii francezi au analizat meteoriţii denumiţi „condrit-enstatit”, care au particularitatea de a deţine o compoziţie chimică apropiată de cea a Terrei. Acest detaliu indică faptul că ei sunt similari rocilor care făceau parte din structura Pământului încă de la formarea sa.

Ce ”spun” rocile primitive

Măsurând conţinutul de hidrogen din 13 astfel de meteoriţi, care sunt relativ rari, experţii francezi au constatat că rocile primitive de pe „planeta albastră” conţineau suficient de mult hidrogen pentru a furniza, prin extrapolare, o cantitate de cel puţin de trei ori mai mare decât cantitatea de apă din oceanele de pe Terra.

„Am descoperit că acea compoziţie izotopică a hidrogenului din condrit-enstatit era similară cu cea a apei stocate în mantaua terestră”, a precizat Laurette Piani.

Compoziția izotopică a oceanelor

Compoziţia izotopică a oceanelor actuale este la rândul ei compatibilă cu cea a unui amestec care ar conţine 95% apă din aceste condrite, un element suplimentar care sprijină teza conform căreia aceste roci se află la originea apei terestre.

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că izotopii de azot din acei meteoriţi sunt similari celor ai azotului terestru.

Nu este exclus un aport ulterior din alte surse

Potrivit lui Laurette Piani, studiul nu exclude un aport ulterior de apă provenită din alte surse, precum cometele, însă specialista franceză a insistat asupra faptului că meteoriţii de tip condrit-enstatit au contribuit într-o manieră semnificativă la apariţia apei încă de la formarea planetei noastre.

Studiul cercetătorilor francezi „aduce o piesă crucială şi elegantă în acest puzzle al teoriilor ştiinţifice”, a scris Anne Peslier, o cercetătoare de la NASA, într-un editorial care însoţeşte articolul de prezentare a cercetării.

Sursa foto: NASA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol