23 aprilie 2024, 11:15

De unde provin cele mai cunoscute superstiții

Superstiţiile sunt atât de înrădăcinate în societatea modernă, încât oamenii respectă cu sfinţenie anumite reguli pentru a preveni necazurile. De ce batem în lemn? De ce facem semnul crucii?

Cuvântul superstiţie vine de la cuvintele latine super şi stand care înseamnă, etimologic, ceva de deasupra, „o atitudine superioară şi o convingere mai puternică decât a ta”, potrivit expertului Phillips Stevens, profesor la Universitatea din Buffalo.

Jane Risen, profesor la Universitatea din Chicago, consideră că există atât părţi motivaţionale, cât şi părţi cognitive pentru care oamenii sunt superstiţioşi. Astfel, „partea motivaţională este că superstiţiile ne pot ajuta să gestionăm incertitudinea, stresul şi tensiunea care decurg din faptul că nu ştim ce urmează”, potrivit businessinsider.com. Principiile cognitive, se referă la lucruri precum intuiţia, contactul direct cu anumite obiecte şi asemănarea lor.  Intuiţia ajută în luarea deciziilor şi încurajează comportamentul superstiţios.

„Să baţi în lemn pentru a preveni dezamăgirile”, este cel mai răspândit obicei superstiţios. Istoric vorbind, acestă superstiţie provine dintr-un obicei păgân vechi, conform căruia spiritele rele trăiesc în copaci, iar dacă batem în lemn spiritele bune ne vor ajuta să le ţinem la distanţă pe cele rele.

sursa: alternavox.net

O altă superstiție se referă la „numărul 13, care aduce ghinion”. Mai mult, această superstiție poate fi amplificată atunci când data de 13 cade într-o vineri. Originea acestei superstiţii vine din credinţa religioasă conform căreia Iisus a murit într-o zi de vineri şi din „povestea creştină”, care spune că la ultima cină au fost prezente 13 persoane, printre care şi Iuda, care a trădat.

„Crucea ne protejează”, este o altă superstiție întălnită printre creștini. Expertul Stevens este de părere că superstiţiile provin din trăsături cognitive ale omenirii, înscrise în biologia evoluţiei. Credinţa într-o putere divină se regăseşte printre aceste principii. „O putere mistică, supranaturală, pe care o găsim în toate lucrurile”, susţine psihologul Phillips Stevens. Creştinii cred cu tărie în puterile protectoare ale crucii. Crucea este considerată un talisman aducător de noroc în multe culturi. Credinţa în puterile ei magice îşi trage rădăcinile de la greci. Catolicii îşi fac şi ei semnul crucii.

„Să nu trecem pe sub scară”. Unele persoane evită să treacă pe sub scări, deoarece se presupune că va aduce ghinion.  Potrivit teoriei populare, o scară sprijinită de un perete creează trei laturi ale unui triunghi. Numărul trei este sfânt în creştinism, datorită Sfintei Treimi. În momentul în care trecem pe sub o scară, încălcăm prevederile creştine şi, prin urmare, aducem ghinion.

sursa: pinterest.com

„Nu deschidem umbrela în casă”. În trecut oamenii foloseau umbrela pentru a se proteja de soare, în timp ce acum umbrela are scopul de a ne feri de ploaie. Întrucât umbrela este asociată cu simbolul soarelui datorită formei circulare, este de rău augur să o folosim în încăperi întunecate, precum interiorul casei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol