24 aprilie 2024, 2:13

Decesele de Covid au fost, de fapt, de 3 ori mai multe. Cel puțin șase decese din zece nu au fost înregistrate oficial

Cifrele oficiale (conform Worldometer) arată în acest moment, la nivel global, peste 500 de milioane de cazuri și aproape 6,3 milioane decese. Realitatea ar putea fi alta.

Potrivit unei noi estimări a OMS care provoacă deja controverse, pandemia a fost responsabilă de moartea a 13 până la 17 milioane de persoane până la sfârșitul anului 2021 (atenție 2022 nu s-a luat la socoteală!).

Cifrele oferă o imagine mai realistă a efectelor devastatoare ale celei mai grave pandemii din ultimul secol, scrie France24.

„Bilanțul total al deceselor asociate direct sau indirect cu pandemia Covid-19 între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021 este de aproximativ 14,9 milioane de morți (un interval între 13,3 și 16,6 milioane)”, a dezvăluit organizația.

Statistici

De la începutul pandemiei, cifrele oficiale ale țărilor membre, compilate de OMS, totalizează 5,4 milioane de decese în aceeași perioadă, însă OMS a avertizat de mult timp că această statistică subestimează realitatea.

OMS a precizat că cele mai multe dintre decesele în exces (84%) au fost concentrate în Asia de Sud-Est, care, în defalcarea regională a OMS, include India, Europa (care include Rusia și alte țări din fosta URSS) și America.

Top țări

Aproximativ 10 țări au reprezentat 68% din totalul mortalității excesive, în ordine descrescătoare: Brazilia, Egipt, India, Indonezia, Mexic, Peru, Rusia, Africa de Sud, Turcia și SUA.

Țările cu venituri ridicate au reprezentat 15% din numărul excesiv de decese; națiunile cu venituri medii-superioare 28%; statele cu venituri medii-inferioare 53%; iar țările cu venituri mici 4%.

Numărul de decese la nivel mondial a fost mai mare pentru bărbați decât pentru femei – 57 la sută bărbați și 43 la sută femei.

Iar 82 la sută dintre decesele în exces au fost estimate a fi persoane cu vârsta peste 60 de ani.

„Aceste date care dau de gândit nu numai că indică impactul pandemiei, ci și necesitatea ca toate țările să investească în sisteme de sănătate mai rezistente”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Multe țări nu au capacitatea de a asigura o supraveghere fiabilă a mortalității și, prin urmare, nu generează datele necesare pentru a calcula ratele de mortalitate excesivă.

OMS consideră că, în general, șase din zece decese la nivel mondial nu sunt înregistrate în mod oficial.

OMS a precizat că cifra de 14,9 milioane a fost realizată de experți de renume mondial care au dezvoltat o metodologie pentru a genera estimări acolo unde lipsesc datele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol