4 decembrie 2020, 21:51

Definițiile de caz pentru coronavirus, reactualizate. Pentru cine se recomandă testarea?

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat, miercuri, definiţiile de caz pentru coronavirus. Potrivit noilor reguli, sunt 14 categorii de persoane care trebuie testate obligatoriu, unele dintre ele chiar la două săptămâni. Să vedem care sunt definițiile de caz pentru coronavirus în acest moment.

Ce este acela un caz suspect?

INSP consideră caz suspect orice persoană cu debut brusc de febră şi tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe semne şi simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât. Coriză, dispnee, anorexie / greţuri / vărsături, diaree, status mental alterat, sunt alte simptome. Debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absenţa unei cauze identificate sau orice persoana cu pneumonie, de asemenea. Bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoană cu infecţie respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră şi tuse şi dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) şi care necesită spitalizare peste noapte).

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care au manifestări gastro-intestinale, precum vărsături, diaree, neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2, potrivit INSP.

Definițiile de caz pentru coronavirus. Ce este un caz probabil?

Caz probabil, potrivit normelor actualizate ieri, este un pacient care întruneşte criteriile clinice de caz suspect şi este contact al unui caz confirmat sau are legătură epidemiologică cu un focar cu cel puţin un caz confirmat.

Ce este un caz confirmat?

Caz confirmat potrivit INSP este o persoană cu confirmare în laborator prin RT-PCR a infecţiei cu SARS-CoV-2. Indiferent de semnele şi simptomele clinice.

Definițiile de caz pentru coronavirus. Ce este un contact direct?

Persoană contact direct este definită de INSP ca „persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19.

Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor).

Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă).

Persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute.

Persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri.

Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie”.

Care sunt cele 14 categorii de persoane pentru care INSP recomandă testarea (I)

  1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz;

2. Persoane cu rezultat pozitiv la testul pentru antigenul SARS-CoV-2;

3. Contacţi direcţi simptomatici ai cazurilor confirmate;

4. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare. Pacienţi cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflaţi în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;

5. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare 2 săptămâni;

6. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital. În acest context, termenul de imunosupresie se referă la: chemoterapia citotoxică, agenţi biologici cu acţiune prelungită, imunoterapie celulară şi doze mari de glucocorticoizi. Conform ghidului Societăţii Americane de Boli Infecţioase;

Care sunt cele 14 categorii de persoane pentru care INSP recomandă testarea (II)

7. Pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie şi/sau radioterapie, pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare. Pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de radioterapie – înainte de prima şedinţă şi apoi la 14 zile, până la terminarea curei;

8. Pacienţi oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenţiei/manoperei. În cazul pacienţilor copii cu probleme oncologice sau care au nevoie de intervenţie chirurgicală, care se internează cu însoţitor, se testează şi însoţitorul.

9. Pacienți hemodializaţi asimptomatici – de două ori pe lună. Pacienţi hemodializaţi asimptomatici contacţi cu caz confirmat, două testări la 6-7 zile interval între ele;

10. Pacienţi hemodializaţi simptomatici;

11. Persoane instituţionalizate asimptomatice – de două ori pe lună;

12. Personalul de îngrijire din centre rezidenţiale – săptămânal;

13. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;

14. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Pierderea mirosului în COVID-19 este diferită față de cea din răceala obișnuită


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.