1 iunie 2023, 8:42

Dependența de mesaje poate provoca anxietate

Un studiu dat publicității în Marea Britanie a scos la iveală că utilizatorii de smartphone-uri sunt atât de ‘dependenți’, încât se simt respinși și anxioși când nu primesc mesaje.

Dacă un telefon mobil care sună fără încetare poate provoca stres și enervare, iată că și ‘tăcerea’ lui e periculoasă. Unii utilizatori sunt atât de îngrijorați că nu primesc nimic, încât afirmă că simt anumite ‘vibrații-fantomă’, ca și când telefonul ar fi primit un mesaj. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Worcester, acest lucru ar putea avea un efect nefast asupra sănătății mintale.

Psihologii cred cu tărie că utilizatorii acestor gadgeturi devin complet obsedați de obiectul cu pricina și bulversați când ‘sunt uitați de lume’.

Autorul studiului, Richard Balding, a declarat pentru cotidianul Daily Mail că din ce în ce mai multe persoane dețin un smartphone în ziua de azi. ”Efectele pe care le au asupra vieții lor și timpul pe care ei îl petrec butonându-le sau plimbându-și degetele pe ecranele lor tactile este, cu toată sinceritatea, destul de îngrijorător”, spune el.

Studiul a mai stabilit și că 37% dintre adulți sunt dependenți de telefonul lor mobil. La adolescenți, această dependență ajunge la 60%. În plus, dependența de internet poate avea consecințe la fel de grave ca și dependența de anumite droguri sau băuturi alcoolice.

Cercetătorii au ajuns la această constatare după ce au comparat imaginea scanată a creierului unor tineri împătimiți de internet cu a altora, mai puțin pasionați de web. Au putut observa la împătimiții de net o deteriorare a zonei cerebrale responsabile de prelucrarea emoțiilor, a atenției și a luării de decizii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol