24 aprilie 2024, 12:08

Descoperă România. Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român

La Sibiu, chiar în anul 1861, se deschidea Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, cunoscută drept ASTRA. Această organizație de tip cultural își propunea să ducă la bun sfârșit diverse acțiuni ded prezervare a patrimoniului tradițional românesc.

Mai apoi în anul 1897 s-a dorit crearea unui muzeu în Sibiu și astfel în timpul Adunării generale de la Mediaș s-a decis cu o majoritate de voturi ridicarea unei case naționale în care să fie cuprins atât muzeul istoric cât și cel etnografic.

Anul 1904 reprezintă momentul apelului făcut cu scopul de a întemeia un muzeu istorico-etnografic românesc.  Așadar, pe data de 19 august a anului 1905 avea loc inaugurarea Muzeului Asociațiunii – Muzeul Etnografic și Istoric al Românilor din Transilvania. Inaugurarea solemnă fiind considerată un miracol pentru vremea respectivă.

Abia pe data de 11 octombrie a anului 1960 la Sibiu s-a trecut realmente la realizarea expoziției în aer liber, toate acestea fiind posibile și cu ajutorul specialiștilor de la muzeul Brukenthal, vorbim aici de cei mai buni în arta populară și etnografie. Aceștia s-au ocupat cu atenție de tematica și modul de organizare a Muzeului în aer liber, stabilind în mod cert și etapele ulterioare de avansare ale acestuia.

În anul 1971 au început să fie adăugate casele țărănești împreună cu diversele ateliere meșteșugărești, iar mai apoi între anii 1980 respectiv 2000 tematica muzeului a fost extinsă fiind incluse și elemente de arhitectură populară, de utilitate publică și așa mai departe. Mai apoi în anul 1989 muzeului i-a fost adăugat un sector special dedicat monumentelor sociale precum o biserică, o școală, o popicărie și o cârciumă.

Din anul 2000 au fost aduse și reconstruite edificii provenite din majoritatea zonelor țării, aici fiind vorba despre complexe de industrii țărănești, edificii religioase, construcții de utilitate publică și așa mai departe. Toate acestea au condus la completarea celor șase sectoare de aici care la rândul lor sunt împărțite pe 18 grupe și subgrupe în funcție de tematică. Astfel, fiind înregistrată cea mai vastă expoziție monumentală realizată în aer liber din Europa și care bineînțeles este întinsă pe aproximativ 96 de hectare cu peste 10 kilometrii de alei.

Să nu uităm că Muzeul Național ASTRA de la Sibiu este printre cele mai vizitate obiective turistice din România, alături de Castelul Bran și Castelul Peleș.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol