26 aprilie 2024, 8:35

Descoperă România. Băile termale de la Geoagiu, locul în care se răsfățau dacii și romanii

De aproximativ două milenii în Geoagiu se găsesc Băi termale, despre acestea se povestește că în perioada antică erau locul de răsfăț al oamenilor bogați. Acest lucru este dovedit de 11 plăci votive confecționate din aur, dar și de vechile altare dedicate zeilor sau nimfelor. Cele din urmă au fost descoperite în timpul unor lucrări arheologie chiar sub ruinele Băilor termale de la Geoagiu. 

Sursă foto: aradul.info

De-a lungul timpului, complexul a fost cunoscut și sub denumirea de Germisara. Lucru care dovedește faptul că dacii erau cunoscători ai beneficiilor pe care le au izvoarele termale. Numele acesta a fost utilizat înainte ca romanii să vină în zonă și să preia conducerea asupra complexului pe care ulterior l-au transformat într-un loc considerat de lux.

Sursă foto: youtube.com

De la retragerea romanilor și până în perioada Evului Mediu nu au mai fost găsite informații despre băi. Însă odată cu jumătatea secolului al XVI-lea lucrurile s-au schimbat, din acea perioadă a fost descoperit un document conform căruia Ioan Sigismund Zapolya (rege al Ungariei) a reamenajat băile termale de aici, pe care le și utiliza des.

Sursă foto: hunedoaraturism.ro

Din prima parte a secolului trecut peste vechile ruine a fost înființată o nouă stațiune. Construcțiile pentru aceasta au ascuns conform celor spune de arheologi o bună parte din vechile așezări. Dacă în trecut principalele izvoare termale ajungeau în bazinul principal natural, apoi au fost utilizate pentru alimentarea altor bazine. Imediat spre finalul anului 1980 și bazinul natural a trecut prin lucrări de modernizare, fiind întărit cu beton fără să-i fie modificat prea mult aspectul arhaic.

Sursă foto: jandarmihunedoara.ro

Întrucât am menționat despre plăcile votive întâlnite în complex trebuie să menționăm că acestea sunt confecționate din aur drept recunoștință față de zeii sau nimfele care erau considerate protectoare a izvoarelor. Cu același scop erau ridicate monumentele și altarele. Cei care doresc să le vadă pot găsi șapte dintre ele expuse la Muzeul din Deva, iar cea de a opta la Muzeul din Aba Iulia. Conform studiilor efectuate asupra acestora, s-a ajuns la concluzia că aurul din care au fost realizate provine din zăcământul de pe Valea Morii. Pe vremuri Germisara era amplasată chiar pe drumul care făcea legătura între Apulum și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, chiar traseul pe care-l avea aurul din Apuseni către monetăriile din Imperiu. De acolo era rafinat cu scopul de a ajunge la circa 23,5 carate și transformat în monedele anilor respectivi.

Sursă foto: adevarul.ro

În prezent zeci de mii de oameni vin anual pe aceste urme de istorie deoarece doresc să afle povestea locului, dar și pentru apele termale. Stațiunea Geoagiu Băi se găsește pe Valea Geoagiului, la cinci kilometri de orașul cu același nume, păstrând cu sfințenie vechile ruine ale complexului.

Sursă foto cover: pressalert.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol