8 mai 2024, 18:44

Descoperă România. Cripta martirică din basilica de la Niculițel, monument unic în Europa

În județul Tulcea, mai exact în comuna Niculițel în anul 1971 ca urmare a unor ploi torențiale a fost descoperită o criptă martirică. Aceasta a fost deschisă pentru întâia oară pe data de patru noiembrie a aceluiași an, iar în interior s-au găsit osemintele a două grupuri de martiri, dintre aceștia patru se aflau în partea superioară, iar alți doi în partea inferioară. 

Sursă foto: casaniculitel.ro

Această calitate de martiri creștini a celor patru sfinți Zotic, Camasie, Atal şi Filip (Zotikos, Camasis, Attalos și Phillippos) a fost înscrisă chiar în tencuiala pereților criptei atunci când a fost creată. Din actele martirice s-a ajuns la concluzia că aceștia au fost martirizați pe teritoriul cetății Noviodunum, din vechea Isaccea. Despre cei doi sfinți din partea inferioară se cunosc doar mențiunile făcute pe inscripția ce ajută la restricționarea accesului în zonă și mai exact „Aici şi acolo (se află) sângele (vlaga) martirilor”. Astfel, despre trupurile martirilor se spune că au fost descoperite cu capetele tăiate, dintre care trei erau lăsate la locul lor, în timp ce al patrulea se găsea chiar pe pieptul martirului.

Sursă foto: casaniculitel.ro

Conform martirologiului siriac și a celui ieronimian a fost fixată data prăznuirii acestor sfinți martiri pe data de patru iunie, însă împreună cu cei patru amintiți anterior sunt numiți și alți martiri printre care Quirinus, Iulia, Eutihie, Ninita, Fortunio și încă 25 de credincioși, conform doxologia.ro.

Sursă foto: casaniculitel.ro

Odată cu declararea criptei drept monument unic în Europa, deoarece aici se găsește singurul mormânt cu bazele păgâne în care au fost păstrate rămășițele mai multor sfinți crești. Anii au trecut, iar în 1983 au fost începute construcțiile pentru ridicarea unui edificiu menit să ocrotească monumentul unic la nivel european. Acesta a fost conceput foarte asemănător mausoleelor greco – romane.

Sursă foto: sfioanevanghelistul.ca

Moaștele sfinților martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip (Zotikos, Attalos, Camasis şi Phillippos) au fost păstrate încă din anul 1973 la mănăstirea Cocoșu amplasată foarte aproape de localitatea Niculițel. Însă, încă din anul 2000 în fiecare an pe data de patru iunie în cadrul unei ceremonii religioase sfintele moaște se întorc de la mănăstire la mausoleu.

Sursă foto: icemtl.ro

Legat de cei patru sfinți a apărut și o legendă conform căreia oamenii sunt de părere că rugăciunea la moaștele martirilor de la Niculițel reușește să aducă ploaia atunci când vremea este de-a dreptul secetoasă, iar dacă există pericolul de inundații apele îi ocolesc pe credincioși.

Sursă foto: sfioanevanghelistul.ca

Amplasat în partea nord estică a satului Niculițel pe strada Muzeului la numărul unu, monumentul poate fi vizitat de turiști de marți și până duminică între orele 10:00 până la 18:00, lunea fiind închis. Persoanele care vor să ajungă aici trebuie să știe că există și o taxă de vizitare de opt lei pentru adulți și patru lei pentru pensionari, studenți sau elevi.

Sursă foto cover: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol