26 aprilie 2024, 10:13

Descoperă România. Frânturi din istoria celui mai înalt turn de piatră din Transilvania

Cel mai înalt turn de piatră din zona Transilvaniei se găsește în Bistrița. Despre acesta se știe că a fost modernizat în urmă cu câțiva ani prin intermediul unui lift care le permite turiștilor să admire frumusețea orașului de la înălțime.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

În general despre lucrările mărețe se spune că au uimit de-a lungul epocilor, însă au creat și tot felul de întreceri. Competițiile au condus la realizarea multor piese arhitecturale ce reușesc să-i lase pe mulți fără cuvinte. Așadar, în ziua de astăzi cei din Bistița se mândresc cu cel mai înalt turn de piatră din zonă, mai precis un adevărat record care a semănat multă invidie în restul celorlalte cetăți locuite de sași din Ardeal. Chiar se spune că una dintre cetăți a fost atât de încăpățânată încât a vrut să învingă recordul din Bistrița în orice fel, însă cum bine spune un proverb românesc „socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg”.

Sursă foto: clujtoday.ro

Conform celor povestite din bătrâni există o legendă despre sașii din Sibiu care fiind foarte mândri de cetatea lor și-au propus cu orice scop să ridice ei cel mai înalt turn din Transilvania. Însă, exista o problemă, locul întâi era ocupat deja de Bistrița, turnul Bisericii Evanghelice atingând 75 de metri, iar pentru a face cumva ca turnul lor să-l depășească au hotărât să trimită în zonă mai mulți meșteri. Aceștia aveau un scop clar, acela de a măsura fără să fie văzuți turnul bisericii, iar mai apoi să ridice unul mult mai impresionant în Sibiu.

Astfel, în timpul nopții meșterii au hotărât să măsoare turnul cu o funie și pe când totul părea ca la carte aceștia și-au luat funia și au plecat spre casă. Doar că în drumul lor au oprit timp de câteva pahare la un han din apropiere, vinul și-a făcut rapit efectul și amețiți bine de aburul alcoolului merșterii au dezvăluit gazdelor planul secret.

Sursă foto: clujtoday.ro

Auzind toate acestea, după ce meșterii au adormit, gazdele au hotărât să le taie acestora doi metri din funia prețioasă. Așa s-a făcut că în ziua de astăzi turnul bisericii din Sibiu măsoară 73 de metri înălțime în timp ce turnul din Bistrița măsoară 75 de metri înălțime. Această poveste este în schimb contrazisă de către documentele istorice care atestă faptul că biserica din Sibiu a fost finalizată în anul 1499, iar cea din Bistrița a fost terminată în anul 1513.

Lăcașul de cult din Bistrița este singurul monument istoric din spațiul European care beneficiază de lift. Această idee unică a prins contur în anul 2012, iar din anul 2013 fiecare urcare a început să fie taxată. În așa fel urcările au reușit să fie monitorizate și s-a ajuns la un număr de 27.000 de turiști.

Sursă foto: zupernews.wordpress.com

Referitor la povestea relatată mai sus aceasta se regăsește inclusiv în cartea „Pas cu Pas” scrisă de către Președintele României Klaus Iohannis. „Circulă o legendă comică în legătură cu Turnul Bisericii Evanghelice, pe care sibienii o cunosc bine şi pe care am ajuns să o cunosc la rândul meu. Este una dintre numeroasele legende legate de locurile şi de istoria Sibiului. Se spune că, mândri din fire, sibienii ar fi vrut să construiască cel mai înalt turn din Transilvania. Auzind ei că în Bistriţa s-ar afla cel mai înalt turn de biserică, au trimis iscoade care să-l măsoare, ca să-l poată depăşi. Numai că, după un lung drum, meşterii trimişi s-au aşezat la un pahar şi, din vorbă în vorbă, şi-au dat pe faţă scopul. Bistriţenii, ca să le joace o festă, le-au scurtat cam cu 2 metri funia cu care măsuraseră înălţimea turnului. Aşa se face că Turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu are în jur de 73 de metri, iar cel din Bistriţa a rămas în continuare cel mai înalt turn din Transilvania, cu 75 de metri”, povesteşte Klaus Iohannis în cartea sa, conform celor de la adevarul.ro.

Sursă foto cover: zupernews.wordpress.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol