26 aprilie 2024, 4:27

Descoperă România. Mănăstirea Sucevița și „testamentul artei moldoveneşti”

Mănăstirea Sucevița poartă hramul Învierea Domnului și a fost ridicată în ultima parte a secolului al XVI-lea cu ajutorului financiar provenit de la familia de boieri Movila.

Sursă foto: popasuldomnesc.ro

În prima parte a secolului al XVI-lea aici era întâlnit Calistrat Sihastul un ucenic de-al Sfântului Daniil de la Voroneț. Acesta a reușit ca de-a lungul timpului să aducă în preajma sa mai mulți ucenici care mai apoi să formeze o primă sihăstrie cunoscută în istorie drept „Sihăstria lui Calistrat”, care mai apoi a fost transformată spre finalul secolului al XVI-lea în actuala Mănăstire Sucevița.

Despre edificiul de cult știm că a fost atestat în anul 1586 drept rezultat la inițiativa mitropolitului de atunci. Odată cu venirea la conducerea Moldovei din anul 1595 a lui Ieremia Movila bisericii i-au fost adăugate două pridvoare, chiar la intrare, zidurile, dar și turnurile din incintă care i-au conferit locului întotdeauna un aspect medieval. Tot aici se găsește o casă domnească ale cărei ruine pot fi admirate si astăzi în latura nordică, precum și nenumărate chilii pentru călugări.

Sursă foto: tripbooking.ro

În timpul domniei lui Ieremia Movila s-a realizat și pictura bisericii atât în interior cât și în exterior. Pictura făcută în frescă a fost rodul muncii a doi pictori moldoveni, iar în ziua de astăzi este păstrată forma sa originală. Aceasta având o valoare inestimabilă din punct de vedere artistic, culturat sau istoric incontestabilă în lume.

Incinta mănăstirii se regăsește sub formă de patrulater cu laturi de circa 100 respectiv 104 metri și este înconjurată de ziduri înalte de aproximativ șase metri și groase de trei. Acestea sub dotate cu contraforturi, metereze, un drum pentru veche, patru turnuri de colț și unul cu paraclis, iar în dreptul intrării se poate observa stema Moldovei. Există chiar și o poveste conform căreia în incinta acestei mănăstiri pe vremuri se aflau și alte vechi locuințe domnești cu beciuri în care ar fi fost ascunsă o avere impresionantă.

Sursă foto cover: o.wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol