26 aprilie 2024, 9:06

Descoperă România. Muzeul de Istorie din Blaj și unitatea poporului român

În Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” sunt afișate dovezi care atestă continuitatea și unitatea de care a dat dovadă poporul român de-a lungul timpului. În centrul atenției se află mărturiile privitoare la viața românilor din spațiul carpato – dunărean, dar și caracterul latin al limbii române.

Sursă foto: viziteazablajul.ro

Edificiul din Blaj intră în categoria lăcașelor de cultură ce au avut o existență destul de complicată. Acest lucru s-a datorat faptului că muzeul ce deține numele teologului greco – catolic și istoricului Augustin Bunea nu a beneficiat niciodată de un sediu stabil. Deschis inițial în anul 1939 acesta a funcționat în incinta Palatului Cultural. Pentru ca în anul 1974 să fie mutat în castelul Geoagiu Bogdi din secolul al XVII -lea care reprezenta și reședința Mitropoliei Greco – Catolice. Atunci când regimul comunist a fost înlăturat și instituția a primit un al sediu „Clubul tineretului” care în timp s-a dovedit impropriu pentru activitățile desfășurate de un muzeu. În ziua de astăzi Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” funcționează între orele 8.00 – 16.00.

Sursă foto: viziteazablajul.ro

Dacă ne uităm la inventarul Muzeului de Istorie acesta este unul impresionant, deține peste 1.500 de obiecte. Aici sunt expuse numeroase exponate atestate în perioada neolitică, majoritatea fiind confecționate din ceramică. Toate acestea puse cap la cap dovedesc existența pe aceste meleaguri a unei întregi populații de agricultori traci din perioada secolelor VI – II î.Hr.

Sursă foto: viziteazablajul.ro

Tot în această clădire sunt expuse obiecte de patrimoniu care au fost descoperite în mai multe necropole scitice și celtice. Un alt lucru important constă într-o tiparniță despre care se spune că a fost utilizată la Alba Iulia în anul 1648 pentru tipărirea Noului Testament. Mai sunt arătate aici și manuale școlare vechi, o presă, cărți religioase, matrițe din lemn, xilografii și mai multe exemplare din primele volume scrise de către reprezentații Școlii Ardelene. În acestă categorie importantă este inclus și Registrul Tipografic care oferă majoritatea informațiilor despre toate tipăriturile făcute.

Sursă foto: viziteazablajul.ro

Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” adăpostește și cea mai veche carte care a fost tipărită vreodată la Blaj. Este vorba despre o operă care datează din anul 1753 și se numește „Strașnic”. În posesia muzeului se mai găsește o colecție impresionantă de 40 de icoane pe lemn, printre care opera lui Iacov Zugraf din anul 1747 – icoana „Adormirea Maicii Domnului”, o cruce care i-a aparținut lui Avram Iancu și un fragment din Piatra Libertății.

Sursă foto: alba24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol