19 aprilie 2024, 10:14

Descoperă România. Muzeul Petrolului, un obiectiv unic în ţara noastră

Muzeul Petrolului este un loc mai puțin cunoscut din țara noastră, chiar dacă a fost inaugurat în luna octombrie a anului 1961 și deține un patrimoniu estimate la circa 8.000 de obiecte muzeale. Muzeul este singurul cu acest specific din țara noastră, fiind înființat la Ploiești beneficiază de recunoaștere pentru statutul orașului în cadrul industriei petroliere. Printre cele mai importante obiecte de aici se numără utilajele de foraj realizate din lemn sau cele realizate din metal care provin din secolul al XIX-lea.

Sursă foto: muzbioph.ro

Din patrimonial muzeului fac parte mai multe brevete de invenție care sunt considerate inestimabile, nenumărate lucrări științifice care reușesc să descrie istoricul fabricării parafinei, benzinelor, ulteiului, dar și mai multe albume, fotografii tip document ce i-au aparținut lui Lazar Edeleanu(văzut drept cel care a fondat petrochimia românească și universală), fotografii și așa mai departe.

De la începutul anului 2017 Muzeul Petrolului a fost trecut treptat sub administrația celor de la Muzeul Județean de Științe ale Naturii Prahova reușind să fie redeschis vizitării din luna februarie a anului 2018.

Sursă foto: informatii-romania.ro

Cei care trec pragul muzeului, au ocazia să cunoască cele mai importante momente din istoria petrolului și bineînțeles a orașului, atât de bine fiind cele două împletite una cu cealaltă, iar prilejul de a cunoaște personalitățile care au fost marcante pentru activitățile de descoperire, prelucrare și exploatare a zăcămintelor sunt la ordinea zilei.

Pe lângă expoziția permanent de la Muzeu trebuie să tine cont și de varietatea de documnte existente aici care conferă un bogat material atât pentru studii, cât și pentru cercetătorii din acest domeniu, dar și colecții de arheologie prezentate sub formă de artă plastic și care sunt prezentate publicului larg sub formă de expoziții temporare.

Sursă foto: visitprahova.ro

Despre conducerea acestui muzeu se știe că este deschisă și disponibilă pentru posibile viitoare parteneriate științiice, contribuind non stop la strângerea legăturilor dintre muzeu și școală, asta cu scopul de a întării legăturile cu educația și pentru a transmite mai departee valori sănătoase tinerei generații.

Sursă foto cover: muzbioph.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol