29 noiembrie 2021, 11:03

Descoperă România. Palatul de Justiție din Brașov, locul de unde s-a strigat pentru libertate în 1989

Palatul Justiției este una dintre principalele atracții ale orașului Brașov. Ideea a constituirii unui palat de Justiție în Brașov a prins contur în anul 1885 când s-a scris într-un ziar local.

Sursă foto: rizzohotel.ro

În anul 1900 președintele Tribunalului Regal, Georg von Weer, a făcută cerere către comunitatea orașului pentru a i se da un teren de 9.450 metri pătrați pe care să construiască Palatul de Justiție. Municipalitatea a cedat terenul contra unei sume simbolice, însă a pus condiția ca viitoarea clădire să fie predată cu titlu gratuit. În Cartea funciară clădirea a fost înscrisă sub numele de Palatul Tribunalului, închisoare și atelier, potrivit portal.just.

Termenul de finalizare al construcției a fost fixat pentru 1 noiembrie 1901. Însă a fost dat în folosință în anul 1902. Stilul ce caracterizează lucrarea este cel Art Nouveau și neobaroc așa cum era specific monumentelor ungurești din perioada aceea.

Sursă foto: ilovebrasov.ro

De asemenea acolo își avea sediul Consiliul Județean de partid. De zona Prefecturii se leagă și Revoluția din 1989, deoarece acolo s-au adunat cei care își doreau o țară liberă.

În prezent monumentul istoric este sediul prefecturii județului Brașov, ale Consiliului Județean Brașov și ale Curții de Apel, însă pe parcursul timpului acesta a fost sediul mai multor instituții.

Sursă foto cover: ro.wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.