26 aprilie 2024, 11:28

Descoperă România. Platoul Meledic și legenda ținutului de sare

Platoul salin Meldic este amplasat pe raza comunei Mânzălești, la aproximativ 50 de kilometrii de orașul Buzău. Aici se găsește o rezervație naturală amplasată la o altitudine de aproximativ 600 de metri. Pe aproape tot drumul până la destinație turiștii sunt însoțiți de o priveliște uimitoare. La numai doi kilometri de centrul comunei Mânzălești se găsește satul Meledic, un cătun cu puține familii, dar bogat în minunății create de natură.

Sursă foto: romaniajournal.ro

Lacul întâlnit în centrul platoului carstic reprezintă o principală ciudățenie a locului. Acesta mai este cunoscut și ca „Lacul fără fund” sau „Lacul mare”, conform localnicilor. Luciul de apă dulce pe un masiv de sare reprezintă un fenomen unic pentru România. Cât despre povestea acestuia este un amestec format între istorie și legendă. Se povestește că la finalul anilor 1800 un car plin cu butoaie de apă minerală a căzut în lac. La scurt timp a luat formă o legendă conform căreia nu a fost vorba de un accident ci mai degrabă butoaiele erau pline cu o adevărată comoară. „Bivolii s-au înecat şi cel care conducea şi urmaşii au vrut să vadă dacă acolo sunt valori materiale ascunse. Chiar au încercat să dea drumul la apa lacului, să-l sece şi să ia acele comori şi n-au reuşit să dea drumul la apă, să sece tot lacul şi din această cauză i-a rămas denumirea de Lacul fără Fund”, conform legendelor locului.

Sursă foto: citbuzau.ro

Platoul Meledic este impresionant și prin versanții pe care se spune că însuși Dumnezeu a imprimat o patină albă. Canioanele de sare existente în relieful din jurul Meledicului ascund multe peșteri săpate în sare, dintre care una beneficiază de niște dimensiuni impresionante. Peștera este amplasată într-o pădure de tei chiar la poalele unui versant abrupt. Unică prin modul de formare și prin dimensiunile cavernei. Se presupune că unele săli au înălțimi de până la 200 de metri. Intrarea în grotă însă este blocată din pricina unei alunecări de teren ce s-a produs în urmă cu mai mulți ani. Alunecarea a format în munte un crater cu pereți albi și adânc de peste 100 de metri. „Aici, la Meledic, se găseşte cea mai mare peşteră în cavitate salină din Europa, a doua din lume, este vorba de Peştera 6S Mânzăleşti. Pe lângă această peşteră mai sunt 31 de peşteri mai mici şi care în momentul de faţă nu se pot vizita datorită prăbuşirii zonei de intrare în aceste peşteri”, a menționat Valeriu Beșliu pentru Digi24.ro.

Sursă foto: flickr.com

Această peșteră a obținut în anul 1980 recordul mondial pentru cea mai lungă peșteră din sare, mai exact 1.257 de metri. Puțin timp mai târziu în anul 1983 a fost detronată de Peștera Malham din Israel, care are o lungime totală de 3.100 de metri. Atunci când speologii au făcut lucrări de cercetare la peștera din Meledic, au descoperit o diversitate de forme și nuanțe cromatice diferite de la un alb imaculat, la galben, roz, roșu și până la un maro cenușiu. Stalactitele de aici ajung la aproximativ 1,5 metri lungime și au o grosime de 30 de centimetri la bază, iar în ceea ce privește stalactitele acestea sunt mai puține și mai reduse având câțiva centimetri înălțime.

Sursă foto: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol