În masivul Ceahlău pentru a ajunge la Vârful Toaca turiștii trebuie să urce pe o scară care însumează peste cinci sute de trepte și circa 60 de tronsoane a câte trei metri lungime. Toate acestea favorizează accesul doritorilor pe unul dintre cele mai îndrăgite trasee montane din România.
Pentru cunoscători trebuie să menționăm că vechea scară care urca spre Vârful Toaca a fost reconstruită deoarece fusese distrusă cu trecerea timpului. Pentru a crea condițiile necesare oamenilor investițiile au depășit suma de 500.000, bani proveniți de la Consiliul Județean Neamț.
Un lucru pe cât se poate de normal deoarece scara construită pe la începutul anilor 70 cu scopul de a proteja solul era impracticabilă de mult. Timp de mai mulți ani doritorii au reușit să urce până la Toaca, doar pe o cărare neamenajată, dar care făcea legătura dintre platoul superior al muntelui și vârf.
Situat la o altitudine de 1904 metri, Vârful Toaca este al doilea ca dimensiune după Vârful Ocalașul, din masivul Ceahlău. Chiar dacă nu este cel mai înalt, acest vârf rămâne o atracție principală datorită formei sale piramidale. Pe versant se află și stația de meteorologie cu același nume.
Conform unor studii efectuate de autoritățile locale se spune că pe Vârful Toaca ajung anul în medie peste 1.000 de turiști.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol