29 martie 2024, 8:08

Descoperă România. Tunelul cetății Colţeşti, păzit de o fantomă

Pe Valea Aiudului din Munții Trascău, într-un peisaj mirific, foarte aproape de satul Colțești se găsesc ruinele unei vechi cetăți ce beneficiază de o istorie impresionantă de peste 700 de ani. Ruinele acestea sunt și astăzi vizibile pe colina dealului și duc cu ele mai departe legende impresionante.

Sursă foto: ro.m.wikipedia.org

Cetatea ar fi fost construită în jurul anului 1296 de către contele Thoroczkay din Trascău și era considerată un loc de refugiu pentru agitația vremii. A fost realizată chiar pe vârful abrupt al unui deal de tip calcaros, la scurt timp după ce marea invazie tătară răscolise aproape toată Europa centrală și răsăriteană (1241).

În anul 1470 vechea cetate a fost confiscată de către regele Matias Corvin și dată mai departe voievodului Transilvaniei. După câtiva ani, prin 1510 a trecut iar în proprietatea nobililor de Trascău, dar în 1514 a fost devastată de către țăranii conduși de Gheorghe Doja.

Sursă foto: turismistoric.ro

Acest lucru se spune că s-a întâmplat deoarece s-a opus anexării Transilvaniei de către Casa de Austria adică de către Habsburgi în timpul revoltei Curuților. Astfel familia nobililor de la Trascău fiind condamnată să plece odată cu dispariția cetății lor (distrusă în anul 1703). În ziua de astăzi se mai păstrează o parte din zidurile incintei, dar și două turnuri laterale.

Cetatea este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din județul Alba, iar accesul la ea se face parcurgând drumul județean care leagă zona Văii Aiudului începând de la Aiud și până la Buru. Odată ajunși în satul Colțești se face stânga chiar pe lângă biserica de pe drumul principal, iar numai după câteva minute se ajunge la ruinele Cetății. Traseul până la ruine este considerat unul ușor de parcurs, mai ales că vorbim doar despre 30 de minute.

Sursă foto cover: trecator.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol