26 aprilie 2024, 8:43

Descoperă România. Vila Sonet, locul de întâlnire dintre Mihai Codreanu și George Topârceanu

Vila Sonet sau așa cum mai este cunoscută drept Muzeul Mihai Codreanu, înfățișează un monument al artei și culturii ieșene, sau mai exact o îmbinare perfectă între istorie și poezie.

Sursă foto: turistintaramea.blogspot.com

Întrucât aici vorbim despre un mare ieșean, care a fost decorat cu Legiunea de Onoare, un suflet sensibil, poet orb, adept al masoneriei românești după cum se știa și un mare colecționar de artă, fără alte cuvinte un om fără egal.

Casa de tip muzeu a fost deschisă pentru prima dată pentru public în anul 1970, ea fiind ridicată în anul 1934, pe un vechi teren donat de către Primaria Iașului, drept recunoaștere și bineînțeles drept admirație a activității sale. Edificiul este amplasat într-un vechi cartier din oraș, pe care-l fregventau nume sonore precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau Ion Creangă.

Sursă foto: turistintaramea.blogspot.com

Vila Sonet ne aduce tuturor aminte de acele poezii vechi și iubite care l-au făcut celebru pe Mihai Codreanu. Clădirea a fost ridicată specific stilului arhitectural românesc, chiar după planurile unui arhitect ieșit de pe băncile școlii lui Ion Mincu. Chiar pe treptele de la intrarea în edificiu observăm două statui din bronz ce înfățișează doi câini din bronz despre care se știe că i-au fost loiali poetului până la sfârșitul vieții pe această lume. Casa încă păstrează valorile artistice inițiale, chiar dacă vorbim de bibliotecă, sufragerie, birou de lucru, dormitor sau restul încăperilor. Despre salonul casei sunt multe de spus, întrucât aici este locul în care se strângeau membrii grupării literare de la revista „Viața Românească”. Un lucru puțin bizar putem afirma că este serviciul de cafea întâlnit sub formă de craniu uman în bufetul din salon, acesta ne amintește de ritualurile masonice pe care maestul le înteprindea. În cuierul din dormitor, încă stă atârnat bastonul cu stilet de Toledo, iar în întreg muzeul se pot descoperii adunat circa 700 de piese, dispuse fiecare la locul ei într-un spațiu format doar din hol și trei camere.

Sursă foto: iasifun.ziaruldeiasi.ro

Printre obiectele expuse aici se fac remarcate și picturi, obiecte de mobilier, sculpturi, fotografii sau diferite obiecte personale de-ale sonetistului. În aceste încăperi sunt depuse și cele șase volume de sonete și poezii compuse de către Mihai Codreanu, dar și medaliile câștigate de acesta.

În ziua de astăzi Muzeul „Mihai Codreanu”, păstrează la loc de cinste atmosfera din timpul vieții scriitorului și reușește să confere o imagine de ansamblu asupra modului în care erau organizate casele burgheze din zona Iașului undeva prin prima jumătate a secolului ce-a trecut. În muzeu sunt documentate și numeroasele întâlniri dintre sonetist și alți scriitori precum George Topârceanu, Mihail Sadoveanu sau Otilia Cazimir. La plecare în fața casei rămâne să ne privească bustul lui Mihai Codreanu, realizat de către sculptorul Liviu Smău în anul 2012, iar mai apoi amplasat lângă plopul pe care cu dragoste chiar scriitorul l-a plantat.

Program de vizitare de marți până duminică între orele 10:00 respectiv 17:00, lunea fiind închis.

Sursă foto cover: ro.wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol