2 mai 2024, 11:17

Descoperire a cercetătorilor români: produsul natural care poate prelungi durata de viață a fructelor și legumelor

Cercetătorii români au creat un produs natural care poate prelungi și cu câteva luni durata de viață a fructelor și legumelor.

Lichidul obținut din resturi vegetale funcționează ca o barieră și întârzie fermentarea. De altfel, apar tot mai multe tehnologii care conservă natural alimentele, fără niciun fel de substanță chimică.

Cercetătorii Institutului pentru Științe Biologice din București au testat produsul pe merele de Voinești și pe câteva soiuri de afine, timp de două sezoane. Merele au fost scufundate în lichid înainte de depozitare, iar afinele au fost stropite înainte să fie ambalate. Rezultatele au fost surprinzătoare, potrivit Știrile PRO TV.

Alina Buțu, cercetător științific:Pe suprafața fructelor există microorganisme care duc la degradarea microbiană a fructului. Am adăugat extractele de plante pentru a încerca să încetinim dezvoltarea microorgnismelor. În cazul merelor cu o durată de șase luni de depozitare, prelungirea a fost de până la 30%. În cazul afinelor, în special a afinelor din cultura ecologică, prelungirea a fost considerabilă, undeva la peste 30%”.

Cu alte cuvinte, produsul încetinește procesul natural de fermentare a fructelor și poate înlocui ceara pe care o folosesc acum cei mai mulți dintre producători. În depozite cu temperaturi controlate, merele, cartofii, ceapa, ori morcovii rezistă și un an de zile. Ardeiul ține șase luni, iar roșiile, cireșele, ori prunele, trei sau patru. Cele mai sensibile sunt fructele de pădure care pot fi păstrate cel mult o lună.

Ion Cioroianu:Mulți dintre fermieri de frică să păstreze fructele pentru că se strică, le vând foarte repede și la un preț mic și mulți se plâng că nu au profit. Pentru consumator este avantajul că acest biopreparat este comestibil. Se poate spăla mărul, dar și dacă nu se spală nu are efecte nocive asupra consumatorului”.

Produsul urmează să fie omologat. Proiectul a costat 250.000 de euro, din bani europeni, pentru cercetare.

De altfel, tot mai multe companii concep tehnologii menite să ajute fructele și legumele să reziste mai mult fără să se intervină chimic asupra lor. Un exemplu este o mașinărie care poate prelungi durata de viață a sucurilor proaspăt stoarse de la șapte, la 30 de zile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol