CITIRE

Descoperire arheologică inedită în Galaţi – ...

Descoperire arheologică inedită în Galaţi – un monument vechi de 1.800 de ani zăcea sub o ghenă de gunoi

Descoperire arheologică inedită în Galaţi. Un cavou roman, vechi de 1.800 de ani, a fost găsit în mijlocul unui cartier. Până acum câteva luni, acolo se depozita gunoiul. Săpăturile au fost făcute cu ajutorul municipalităţii care a anunţat că vrea să valorifice aceste zone şi să reînvie turismul arheologic de la malul Dunării.

La mijlocul anilor ’70, în Galaţi se construiau sute de blocuri, fără să se ţină cont de prea multe reguli. Aşa a fost parţial distrus şi cavoul roman descoperit acum, un important vestigiu istoric de la finalul secolului al II-lea. Cea mai spectaculoasă descoperire sunt foiţele de aur, zecile de pietre semipreţioase, dar şi tencuiala pictată a cavoului. Toate reprezintă un mic tezaur arheologic.

sursa: digi24.ro

„Este valoros nu datorită concepţiei şi tehnicii de construire, ci mai ales datorită faptului că fiind de secol patru şi fiind de origine romană dovedeşte faptul că administraţia romană nu s-a retras cu totul la sud de Dunăre”, a spus Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi, potrivit digi24.ro.

Arheologul care a supravegheat săpăturile trage, însă, un semnal de alarmă privind necesitatea conservării sitului: „punerea în valoare se va configura în studiile de fezabilitate si este apanajul unor arhitecţi. Ei vor aduce viziunea cu privire la modul cum vor fi integrate şi e vorba în special de cavoul Roman, care sigur că va fi integrat într-o construcţie”, potrivit lui Gabriel Jugănaru.

Autorităţile locale vor să folosească situl pentru a reînvia turismul arheologic. În Galaţi mai sunt alte două situri arheologice importante: poarta de han turcesc şi un castru roman.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.