19 aprilie 2024, 21:24

Descoperire importantă în studiul Alzheimer. Se speră la o întârziere a declanșării simptomelor grave

Un articol publicat de „Science Advances” ne lămurește asupra unui nou studiu privitor la Alzheimer. Pentru prima dată se descifrează mecanismul prin care boala avansează în creier. Câteva teorii preexistente sunt date peste cap.

Boala Alzheimer este clasificată în funcție de „stadiile lui Braak”, iar oamenii de știință au descoperit că este nevoie de aproximativ 35 de ani pentru a trece de la stadiul 3, unde apar simptome ușoare, până la stadiul 6, cel mai avansat.

Majoritatea studiile făcute până acum aveau ca punct de reper creierul șoarecilor, însă pentru prima dată se utilizează date umane pentru a cuantifica viteza proceselor moleculare care duc la această boală neurodegenerativă.

Și care ar putea influența modul în care sunt concepute tratamentele.

Care este mecanismul de acumulare?

Astfel, grupuri de proteine ​​toxice, despre care se crede că sunt responsabile pentru declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer, ajung în diferite zone ale creierului și se acumulează acolo de-a lungul deceniilor.

Cercetătorii au folosit 400 de mostre de creier prelevate după moartea persoanelor cu Alzheimer și 100 de scanări PET de la persoane care trăiesc cu boala pentru a urmări acumularea acestei proteine tau.

Aceasta și o altă proteină numită beta-amiloid se acumulează, provocând moartea celulelor creierului și contracția creierului.

Cercetătorii au descoperit că a fost nevoie de cinci ani pentru ca numărul agregatelor să se dubleze. Aceasta este o cifră „încurajatoare”, potrivit lui Georg Meisl, chimist la Universitatea Cambridge și unul dintre principalii autori ai articolului. Acest lucru arată că  neuronii sunt deja capabili să lupte cu aceste acumulări.

Acumulările cresc exponențial, ceea ce explică „de ce boala durează atât de mult să se dezvolte și de ce starea oamenilor tinde să se agraveze rapid”, potrivit lui Georg Meisl.

„Poate (…) putem întârzia semnificativ apariția bolii grave”,  a mai spus cercetătorul.

„Sperăm că acest studiu și altele vor ajuta la ghidarea dezvoltării viitoarelor tratamente care vizează proteina tau, astfel încât acestea să aibă șanse mai mari de a încetini boala și de a ajuta persoanele cu demență”, a spus într-un comunicat de presă Sara Imarisio, de la Alzheimer’s Research UK.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol