CITIRE

Deşertul Sahara se măreşte anual. Care sunt cauzel...

Deşertul Sahara se măreşte anual. Care sunt cauzele acestui fenomen

Sahara, cel mai mare deşert cald din lume, devine din ce în ce mai mare. În prezent, acesta este cu aproximativ 10% mai mare decât acum aproape un secol, iar oamenii de ştiinţă sugerează că o parte din vină o poartă schimbările climatice.

Într-un nou studiu, cercetătorii au analizat date despre precipitaţiile din Africa folosindu-se de informaţii ce datează din 1920 , scoţând în evidenţă modul în care condiţiile schimbătoare au afectat regiunile deşertului, potrivit livescience.com. Oamenii de ştiinţă au descoperit că unele cicluri climatice naturale ar putea fi explicaţia parţială la reducerea precipitaţiilor şi expansiunea deşertului spre sud. Schimbările climatice determinate de om joacă şi ele un rol în poveste. Autorii studiului notează că dacă acest gen de schimbări climatice va continua, Sahara se va mări treptat în continuare.

sursa: turplay.ru

Anterior, pentru a desluşi misterul expansiunii deşertului, cercetătorii s-au folosit de date din satelit care datează din anii 1980. Deşi iniţial autorii studiului s-au uitat strict la ciclurile sezoniere ale temperaturilor şi a precipitaţiilor din Africa, atenţia acestora a fost atrasă apoi către Sehal, o regiune semiaridă care leagă Sahara de savanele din Sudan, unde nivelul de precipitaţii a scăzut de la an la an. Conform autorului principal al studiului, Natalie Thomas, cercetătorii au sperat să descopere că tendinţele de precipitaţii ar putea fi legate de creşterea deşertului.

Deşi într-o anumită măsură e normal ca limita unui deşert să se extindă şi să se contracte în funcţie de sezon, oamenii de ştiinţă spun că în cazul Saharei există o „expansiune puternică” care a pornit în secolul XX. În funcţie de sezon, Sahara a înregistrat în fiecare an o creştere de cel puţin 11%, până la maxim 18% în timpul celor mai uscate luni de vară, potrivit datelor colectate pe parcursul a 100 de ani. Totuşi, autorii subliniază că în prezent deşertul este efectiv cu 10% mai mare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.