26 aprilie 2024, 12:19

Despre cafea și dizidență, la conferințele TNB

În 19 mai, ora 11:00, la TNB va avea loc conferința cu tema „Cafeaua noastră cea de toate zilele și dizidența”, la care este invitat Gheorghe Florescu.

Marile revoluții ale omenirii s-au născut în urma unor discuții la cafea. Licoarea aromată pune mintea în mișcare, iar din conversațiile ce urmează se naște progresul. Istoria consemnează nenumărate exemple în acest sens. Cum i-a ajutat o ceașcă de cafea bună (procurată cu greu) pe români să reziste în vremea socialismului și ce aduce cafeaua de calitate consumatorului de astăzi? La toate acestea va răspunde Gheorghe Florescu la conferința din 19 mai, ocazie cu care spectatorii vor putea savura una dintre cele mai rare cafele din lume, Kenya Top Peaberry, potrivit unui comunicat de presă remis editiadedimineata.ro.

Gheorghe Florescu s-a născut la 8 mai 1944, în timpul unui bombardament anglo-american, în București și are o poveste de viață impresionantă. După terminarea liceului nu are posibilități materiale pentru a urma Facultatea de Istorie, iar după ce își duce la capăt stagiul militar se angajează în comerțul de Stat.

În 1971, preia de la mentorul său magazinul de cafea şi dulciuri din Bd. Hristo Botev 10, loc care devine cunoscut pentru arta cafelei. În timpul cutremurului din 1971, blocul se prădușește, însă Gheorghe Florescu scapă cu viață. În 1985 este condamnat la 11 ani de închisoare, dar este eliberat condiționat în 1988. Participă la Revoluţie, iar în 1990, suferă un accident vascular cerebral și rămâne cu o hemipareză pe partea dreaptă. Învață să scrie cu mâna stângă şi, în 2007 termină cartea de memorii Confesiunile unui cafegiu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol