26 aprilie 2024, 19:55

Despre părinți și copii. Părinții sunt adesea părinți mai buni decât se cred

Deși uneori poate fi o provocare, părinții ar trebui să continue să comunice cu adolescenții lor. Cercetările efectuate de psihologul Loes Janssen arată că educația parentală poate fi percepută destul de diferit de către membrii familiei, iar starea de spirit joacă un rol important. Părinții sunt adesea părinți mai buni decât cred ei că sunt.

În total, 134 de familii au luat parte la un studiu, în 34 dintre acestea adolescentul având depresie. Adolescenții aveau vârste cuprinse între 12 și 17 ani la momentul cercetării. Părinții și adolescenții au folosit o aplicație de jurnal de patru ori pe zi, timp de două săptămâni, pentru a-și urmări starea de spirit și contactul (perceput) dintre părinți și copii, scrie Medical Express.

Despre părinți și copii.  Aplicația jurnal

„Adolescenților li s-au adresat întrebări precum: „Ce se întâmplă cu tine? „Cât de fericit te simți astăzi?”, „Ai dormit bine?”, „Ai avut contact cu tatăl sau cu mama ta?” și „Cât de bine ți-ai ascultat mama?”. Părinților li s-au pus întrebări de genul: „Cât de bine ți-ai ascultat copilul?” și „Cât de fericit te-ai simțit în timpul conversației cu copilul tău?”. Ei au folosit o scală de șapte puncte pentru a răspunde la întrebări, care mergea de la deloc la foarte mult”, spune Janssen.

Majoritatea studiilor anterioare privind relațiile părinte-copil au lucrat cu chestionare ulterioare în care părinții și adolescenții indicau cum a fost relația lor în ultimele șase luni sau un an. „Dar atunci se observă că filtrul timpului sau starea de spirit din momentul completării chestionarului poate distorsiona răspunsurile. Acum am putut să colectăm date la masa din bucătărie, ca să spunem așa, iar acest lucru a generat perspective diferite.”

Studiile anterioare (cu întrebări care priveau retrospectiv la educația parentală) au concluzionat că părinții erau mai pozitivi în legătură cu educația lor decât copiii lor. „Dar în studiul nostru vedem exact opusul”, spune Janssen.

Tații contează

Nu numai că modul în care adolescenții percep educația părinților de către tatăl și mama lor este legat de propria lor stare de spirit, dar diferențele dintre modul în care părinții își percep educația sunt, de asemenea, importante pentru modul în care se simt adolescenții. „Putem vedea că tații și comportamentul lor contează în cadrul familiei și că au un rol important în educația copilului.” Mai mult, starea lor de spirit pare să aibă o influență mai mare asupra stării de spirit a copiilor lor decât cea a mamelor. „Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a explica diferențele.”

Janssen și colegii ei au analizat, de asemenea, diferențele dintre familiile cu și fără un adolescent depresiv.

În mod surprinzător, nu s-a putut observa nicio diferență în ceea ce privește modul în care aceste două grupuri de tineri și-au perceput părinții în momentele de contact între ei. Dar adolescenții cu depresie au fost mai negativi în ceea ce privește educația lor părintească în chestionarul care privea în urmă pe o perioadă mai lungă. „Acest lucru ar putea fi legat de starea lor de spirit scăzută în momentul completării chestionarului. Este important ca părinții să conștientizeze acest lucru.”

Sfaturi pentru părinți

„Una dintre principalele concluzii ale cercetării noastre este aceea că relația dintre starea de spirit și percepția asupra parentingului poate varia în funcție de familie, de membrul familiei și chiar de moment.” Deși cercetarea nu a condus în mod direct la sfaturi concrete de parenting sau la recomandări de terapie pentru tinerii cu depresie, ar putea contribui la acest lucru la o dată ulterioară.

„Este impresionant faptul că familiile au fost atât de deschise. Pentru a fi așa este nevoie de curaj. Unii părinți cu copii depresivi cu care am vorbit au spus că erau la capătul puterilor: „Cum îmi pot ajuta copilul?” Deși nu pot oferi niciun sfat concret, pot arăta la ce contribuie cercetarea. Este important ca noi, cercetătorii, să coborâm din turnurile noastre de fildeș. Le datorăm acest lucru acestor părinți și tineri.”

Un sfat pe care Janssen îl poate da: continuați să comunicați ca familie, oricât de dificil ar fi acest lucru uneori. „S-ar putea să vă simțiți forțat uneori și uneori nu veți primi nimic înapoi de la copilul dumneavoastră. Dar uneori veți primi. Ascultați fără să judecați. Doar atunci veți afla de ce are nevoie copilul dumneavoastră. Iar pentru toți acei părinți care caută soluții: să îi pui întrebări copilului tău sau doar să fii acolo este adesea suficient.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol