10 decembrie 2023, 19:52

Destinație turistică din România, inclusă în top 20 orașe medievale din lume

Orașe cu un trecut bogat în arhitectură remarcabilă și monumente unice. Tocmai asta caută mulți turiști pasionați mai mult sau mai puțin de istorie.

Sunt nenumărate orașe cu monumente autentice din secolele  al V-lea – XV-lea. Este greu și subiectivă tentativa de a alcătui un top al frumuseții, însă cei de la agregatorul de știri MSN au incercat să numeasca 24.

Vestea bună este că un oraș din Romania a ajuns in primele 20 de clasate.

Rothenburg ob der Tauber, Germania. Credit foto: Deak Istvan

Rothenburg ob der Tauber

Orașul medieval din inima Bavariei (Germania) nu avea cum să lipsească dintr-un astfel de top. Străzi înguste și case pastelate, un muzeu în aer liber, menit să vă coloreze viața. Bisericile, piețele mici și cochete o să vă transpună într-o altă lume. Se află la doar 80 de km de Nurnberg, 140 de Stuttgart și 220 de Munchen.

Edinburgh, Scoția. Credit foto: Deak Istvan

Edinburgh

Capitala Scoției ocupă un loc de cinste și chiar merită vizitat. Este o altă lume și vestea bună este că mare parte dintre atracții sunt concentrate de-a lungul ”Milei Regale”, care leagă Castelul Edinburgh de Palatul Holyroodhouse. Orașul este foarte ușor accesibil cu avionul și cu transportul public.

Carcassonne

Un oraș fortificat din Franța, cunoscut mai degrabă pentru jocul cu același nume, care readuce la viață trecutul medieval al orașului. Este pe lista Patrimoniului Mondial Unesco și dispune de-a lungul forticatiilor de trei kilometri de 52 de turnuri, o basilică și un castel. Orașul din sudul Franței dispune de aeroport și cale ferată rapidă spre Toulouse și Montpellier.

Dubrovnik, Croatia. Credit foto: Deak Istvan

Dubrovnik

Încărcat de istorie autentică, Dubrovnik a fost încă din secolul al VII-lea un port important la Marea Adriatică. Mulți îl numesc Perla Adriaticii și rămâne an de an cel mai vizitat oraș din Croația și din Balcani. Dispune de aeroport și autostradă, ceea ce îl face ușor accesibil pentru turiști.

Între Monteriggioni și San Gimignano, aș alege fără ezitare Piazza del Campo din Siena. Credit foto: Deak Istvan

Monteriggioni

Este considerat cel mai bine prezervat sat medieval fortificat din Italia. 14 turnuri oferă o vedere panoramică asupra satului, dar și asupra unei regiuni superbe din Toscana. Printre atracții se numără și două poduri medievale de lemn, Piazza Roma, dar și câteva palate și clădiri din Evul Mediu. Localitatea este destul de izolată, la 19 km de Siena, mașina fiind singură opțiune viabilă. Dacă tot sunteți în zonă, nu ratati localitatea San Gimignano, aflată la doar 25 km.

Vitre

O perlă a Bretaniei, micuta localitate din Franța stă la poalele unui superb castel, construit în secolul al XI-lea. Elementele autentice de arhitectură cu siguranțaă vor da un farmec aparte vizitei în zonă. Orașul se află la o distanță mică de Rennes și este foarte ușor acccesibil cu transport public.

Gent, Belgia. Credit foto: Deak Istvan

Ghent (Gent)

Un oraș care sigur se află pe lista multor turiști. Într-o rivalitate acerbă cu Brugge, orașul se bate pentru titlul de cea mai frumoasă destinație turistică din Belgia.  Catedrala, Castelul conților, Muzeul Stam, aflat într-o mănăstire din secolul al XIV-lea sunt doar câteva dintre principalele atracții. Ghent este foarte ușor accesibil din orice colț al Belgiei, fiind la mai puțin de o oră de Aeroportul Bruxelles-Zaventem.

Warwick

Un oraș medieval aflat în centrul Angliei, cunoscut de iubitorii de istorie pentru castelul construit în 1068 de Wiliam Cuceritorul. Orașul se află la doar 20 de kilometri de Aeroportul Birmingham.

Provins

Pe lista Patrimoniului Mondial Unesco, bogat în istorie medievală, Provins (a nu se confundă cu Provence) se află la 90 de km de Paris și a rămas în istorie pentru faptul ca aici s-a organizat cel mai mare târg de șampanie la acea vreme. Orașul este accesibil cu mașina din capitala Franței, cel mai apropiat aeroport fiind Orly.

Besalu

Orașul catalan este bogat în arhitectură medievală. Poduri, case, biserici și spitalul Sant Julia oferă un peisaj medieval autentic. Localitatea se află la 130 de km de Barcelona și poate fi legată cu o vizită cu mașina la Girona (30km) sau Empuriabrava (40 km)

Obidos

Dacă v-ați săturat de tumultul Lisabonei, vă puteți relaxa cu puțină istorie într-un oraș medieval foarte bine prezervat. Cu elemente de arhitectură locală autentică, Obidos se înscrie cu succes în categoria ”colorează-ți viața”. Se află la doar 85 de km de Lisabona și este accesibil atât cu mașina (o oră), cât și cu transportul public (1,5-2 ore).

Avila

O perlă a arhitecturii medievale. Pasionații de această epocă nu au voie să rateze Avila, un oraș fortificat aproape unic. Fortificațiile datează din secolul al XI-lea și ies în evidență prin cele 87 de turnuri și 9 porți de acces, cel mai impresionant fiind poarta Saint Vincent.

Avila se află la doar 100 de km de Madrid și este accesibil cu trenul MD (1,35) din stația Principe Pio (la fiecare 40 de minute) sau trenul Regional (2 ore) din gara Chamartin. Dacă tot vreți să evadați din Madrid pentru o zi, nu ratați Toledo și Segovia.

Mdina, Malta. Credit foto: Deak Istvan

Mdina

Orașul fortificat Mdina de pe insula Malta trebuie să fie pe lista oricărui turist care poposește în micuța țară. Abundența de piețe și clădiri cu iz medieval oferă o imagine autentică a vieții din acele vremuri. Orașul e foarte ușor accesibil din capitala Valletta. Din stația C2, autobuzele 51, 52 și 53 vă vor lăsa cu o frecvență de zece minute la poarta Mdinei.

Vedere panoramică asupra orașului vechi al capitalei Estoniei., Tallinn. Credit foto: Deak Istvan

Tallinn

Capitala Estoniei este în Patromoniul Mondial Unesco si are model orașul Carcassonne din Franța. Fortificațiile și turnurile din jurul jurul orașului vechi din Tallinn sunt considerate a fi cel mai bine prezervate din Europa. Capitala Estoniei este accesibilă cu avionul, dar și cu feribotul din Helsinki, dacă doriți sa combinati cele două capitale.

Torun

O nouă destinatie de tip colorează-ți viața. Străzile micuțului oraș din Polonia oferă un tablou de vis, care se reflectă perfect în apele râului Vistula. Turiștii pot admira cetatea ridicată de cavalerii teutoni și fortificațiile prezervate de-a lungul secolelor. Torun se află la 260 de km de Varșovia, fiind accesibil și cu un tren rapid și direct în putin peste două ore.

Poarta principală a Palatului Regal din Fez, Maroc. Credit foto: Deak Istvan

Fez

Este un obiectiv turistic ce nu poate lipsi de pe lista iubitorilor de istorie. Orașul din Maroc dispune chiar de două ”orașe medievale”, Fez El Jdid, unde se află Palatul Regal, care datează din secolul al XIII-lea. Medina veche, Fez el-Bali, datează din secolul al VIII-lea. Fez este cel mai vechi oras imperial al Marocului. Se poate ajunge cu avionul, aeroportul fiind situat foarte aproape de oraș. Dacă tot sunteți în zonă, nu ratați orașul medieval Meknes, aflat la 25 de km, dar mult mai aerisit și ușor de vizitat.

Bran

Autorii scriu că Bran este un oraș medieval situat în Transilvania. Pe lângă nenumărate clădiri istorice încântătoare, aici se află Castelul Bran, construit in secolul al XIII-lea. Castelul este cunoscut acum sub numele de Castelul lui Dracula– Branul se află la doar 30 de kilometri de Aeroportul Brașov-Ghimbav.

Lista celor de la MSN se încheie cu Istanbul (Turcia), Rhodos (Grecia), Khiva (Uzbekistan), Baku (Azerbaidjan) și Burghausen (Germania).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol