Editura Trei vă așteptă, miercuri, 26 aprilie, ora 19.00, la librăria Cărturești Modul (str. Academiei nr. 18-20) la dezbaterea „Nebunia între filosofie și terapie”, care pornește de la volumul „Istoria nebuniei în epoca clasică” de Michel Foucault, în traducerea lui Mircea Vasilescu.
Doi filosofi – Cristian Iftode și Laurențiu Staicu – și un psihiatru, istoric al medicinei – Octavian Buda – vor dezbate ideile avansate de Michel Foucault în această carte, conform cărora nebunul nu a fost întotdeauna considerat „bolnav mintal”, iar reacție posibilă la nebunie și modul în care o privim depinde de cultura în care are loc.
Evenimentul va fi moderat de Magdalena Mărculescu.
Volumul Istoria nebuniei în epoca clasică de Michel Foucault este o istorie a ideii de boală mintală în secolele XIV – XVII și a fost un adevărat eveniment intelectual la publicarea sa în Franța, în 1972.
Foucault conturează, în Istoria nebuniei în epoca clasică, etapele majore ale relației dintre rațiune și nebunie de la sfârșitul Evului Mediu până la nașterea azilului în secolul al XIX-lea, bazându-se pe diverse materiale: arhive, literatură sau iconografie.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol