2 mai 2024, 22:33

Dezinformarea, arma preferată a regimurilor autoritare. Cum a fost atacat Programul Nunn-Lugar

Dezinformarea poate slăbi un sistem politic construit pe principiile transparenței și ale participării democratice. Operațiunile de dezinformare erodează chiar bazele unei societăți democratice deschise.

În același timp, un sistem autoritar, în care dezinformarea este și un instrument de politică externă, este capabil să mobilizeze concomitent o gamă diversă de instrumente, precum servicii de securitate, un mediu online controlat, diplomați și mass-media controlate de stat sau aliniate discursului oficial, pentru a crea un ecosistem al dezinformării.

Un exemplu de operațiune complexă a dezinformării este cel legat de programul american Nunn-Lugar.

Programul Nunn-Lugar al Statelor Unite a fost creat în perioada post-Război Rece cu scopul securizării și demontării armelor de distrugere în masă și a infrastructurii asociate acestora în fostele state ale Uniunii Sovietice.

Pe măsură ce imperiul sovietic s-a prăbușit, a devenit clar că o situație de urgență era periculos de aproape. 30.000 de arme nucleare și un vast complex de producție de arme au fost răspândite în patru state suverane. De asemenea, au fost prezente aproximativ 40.000 de tone de arme chimice și o mare capacitate biologică. Ca răspuns, Statele Unite au conceput un program de consolidare, securizare și eliminare a materialelor și infrastructurii în cele 15 state care au evoluat pe teritoriul fostului sovietic.

Programul și-a propus să abordeze marile arsenale nucleare moștenite de fostele state sovietice Rusia, Ucraina, Belarus și Kazahstan după prăbușirea Uniunii Sovietice. „Acordul umbrelă” din iunie 1992 semnat de președinții George HW Bush și Boris Elțin a autorizat programele CTR între Statele Unite și Rusia.

Programul, care a primit denumirea de la numele celor doi sponsori principali ai săi din Senatul SUA, Sam Nunn, din Georgia, și Richard Lugar, din Indiana. a devenit o țintă frecventă a campaniilor de dezinformare, centrate pe acuzația că SUA ar deține laboratoare de arme biologice în Ucraina.

Strategia de dezinformarea a fost să eticheteze SUA și Ucraina ca state criminale ce utilizează și dezvoltă arme biologice în laboratoare de pe teritoriul Ucrainei.

Dezinformarea, repetată pe scară largă în mass-media tradiționale și în mediul online deopotrivă vizează audiențele interne, audiențele occidentale (pentru a slăbi sprijinul și simpatia opiniei publice occidentale față de cauza ucrainiană) și audiențele non-occidentale (pentru a accentua linia de demarcație Occident- restul lumii).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol