1 decembrie 2021, 21:06

„De la Tilincă la Opincă. DicționAR pe sărite”, proiect al Muzeului Țăranului Român (VIDEO)

Orice carte este o călătorie. La fel și cuvintele care construiesc cărțile. Unele cuvinte sunt aproape uitate, precum cele din vocabularul țărănesc. Unele ar merita să fie și astăzi știute. Muzeul Țăranului Român (MȚR) te invită să călătorești printre cuvinte vechi într-un nou pop-up „DicționAR pe sărite” și să scrii sau să desenezi poveștile care te inspiră.

„De la Tilincă la Opincă. DicționAR pe sărite”, proiect dedicat copiilor și adolescenților (+12 ani), este un dicționar etnologic care își propune să repună în uz fragmente dintr-un „vocabular al ruralităţii”.

 

Timp de șase luni, o echipă de etnologi, educatori muzeali, artiști vizuali și animatori au transpus 22 de termeni vechi în animații augmentate 2D și 3D, care aşteaptă să fie descoperiţi în cadrul a șase „pop-up museums” – instalații stradale interactive și participative, de scurtă durată, concepute special pentru publicul tânăr care este invitat să contribuie în mod activ, prin intervenții creative, la înțelegerea și re-interpretarea vocabularului țărănesc.

Deși este un concept relativ nou în lumea muzeală, Muzeul Țăranului a mai derulat programe de tipul „muzeul personal” și a invitat de multe ori publicul la dialog informal.

„DicţionAR pe sărite” s-a adaptat timpurilor moderne și poate fi găsit și online:
/ pe Instagram -> @dictionar_pe_sarite
/ și pe Facebook -> DictionarPeSarite

Toate evenimentele din cadrul proiectului „De la Tilincă la Opincă. DicționAR pe sărite” vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.