28 aprilie 2025, 17:34

Dieta hiposodată scade tensiunea arteriala cu 6 mmHg într-o săptămână

Persoanele care au urmat o dietă hiposodată timp de doar o săptămână au prezentat scăderea tensiunii arteriale sistolice (mediană) cu 6 mmHg față de valorile inițiale. Efectele au fost prezente indiferent de statusul anterior de hipertensiv sau normotensiv și de utilizarea medicamentelor care scad tensiunea arterială. Acestea sunt rezultatele studiului CARDIA-SSBP, prezentate în cadrul sesiunilor științifice din 2023 ale American Heart Association și publicate simultan în JAMA.

  • Dieta hiposodată a redus valorile tensiunii arteriale la 75% dintre participanți.
  • Reducerea aportului de sodiu a avut cel mai mare impact la persoanele cu cele mai ridicate valori ale tensiunii arteriale la evaluarea inițială.
  • La pacienții cu diabet zaharat, diferența de tensiune arterială în urma dietelor hiposodată și hipersodată a fost de aproape 17 mmHg, față de 7-8 mmHg în cohorta generală.

Efectul dietei hiposodate a fost comparabil cu cel obținut prin utilizarea unui medicament care reduce tensiunea arterială. Înlocuirea medicației cu o astfel de dietă, însă, presupune dificultăți legate de aderența pe termen lung la regimul hiposodat. Reducerea aportului de sare în cadrul dietei utilizate în studiu a fost drastică, însă este probabil ca limitarea limitarea consumului, chiar și în proporții reduse, să prezinte beneficii.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol