Persoanele care au urmat o dietă hiposodată timp de doar o săptămână au prezentat scăderea tensiunii arteriale sistolice (mediană) cu 6 mmHg față de valorile inițiale. Efectele au fost prezente indiferent de statusul anterior de hipertensiv sau normotensiv și de utilizarea medicamentelor care scad tensiunea arterială. Acestea sunt rezultatele studiului CARDIA-SSBP, prezentate în cadrul sesiunilor științifice din 2023 ale American Heart Association și publicate simultan în JAMA.
- Dieta hiposodată a redus valorile tensiunii arteriale la 75% dintre participanți.
- Reducerea aportului de sodiu a avut cel mai mare impact la persoanele cu cele mai ridicate valori ale tensiunii arteriale la evaluarea inițială.
- La pacienții cu diabet zaharat, diferența de tensiune arterială în urma dietelor hiposodată și hipersodată a fost de aproape 17 mmHg, față de 7-8 mmHg în cohorta generală.
Efectul dietei hiposodate a fost comparabil cu cel obținut prin utilizarea unui medicament care reduce tensiunea arterială. Înlocuirea medicației cu o astfel de dietă, însă, presupune dificultăți legate de aderența pe termen lung la regimul hiposodat. Reducerea aportului de sare în cadrul dietei utilizate în studiu a fost drastică, însă este probabil ca limitarea limitarea consumului, chiar și în proporții reduse, să prezinte beneficii.
Mai multe detalii, AICI
Comentariile sunt oprite pentru acest articol