30 aprilie 2024, 18:03

Dietele keto sau vegane ar putea duce rapid la îmbunătățirea sistemului imunitar

Noile cercetări sugerează că o dietă strict vegană sau ketogenică poate avea un efect pozitiv rapid asupra sistemului dumneavoastră imunitar.

Oamenii de știință au observat schimbări rapide și divergente în răspunsul sistemului imunitar la persoanele care au urmat o dietă strict vegană sau ketogenică.

Constatările provin dintr-un studiu de mici dimensiuni realizat de National Institutes of Health.

Cercetătorii consideră că studiul ar putea duce în cele din urmă la o mai bună înțelegere a modului în care dieta ar putea fi folosită în scop terapeutic pentru a trata boli, dar este prea devreme pentru a ne pronunța.

„Ești ceea ce mănânci”

Oamenii de știință fac progrese în investigarea fundamentelor biologice care stau la baza acelui vechi adagiu: „Ești ceea ce mănânci”.

Într-un mic studiu realizat de National Institutes of Health (NIH), cercetătorii au observat schimbări rapide ale sistemului imunitar la persoanele care au adoptat diete vegane și ketogenice.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature Medicine, scrie HealthLine.

În cadrul studiului, participanții au urmat fie o dietă vegană, fie o dietă ketogenică controlată timp de două săptămâni, iar apoi au trebuit să treacă la cealaltă dietă timp de două săptămâni, un tip de studiu cunoscut sub numele de „crossover”.

În timpul acestei perioade de o lună, cercetătorii au urmărit îndeaproape biomarkerii participanților, modificările metabolice și microbiota, precum și bacteriile din intestin, și modificările metabolice pentru a monitoriza potențialele efecte asupra sistemului imunitar.

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că aceste diete au afectat răspunsul sistemului imunitar în moduri unice diferite.

Diete

Dieta ketogenică a fost asociată cu răspunsuri din partea sistemului imunitar adaptativ, care vizează agenți patogeni specifici, în timp ce dieta vegană a provocat un răspuns din partea sistemului imunitar înnăscut, „prima linie” de apărare a organismului împotriva germenilor.

„A fost surprinzător pentru noi să vedem cât de diferit influențează cele două diete sistemul imunitar. Ne așteptam ca dietele să aibă un impact asupra sistemului imunitar, dar nu ne așteptam la un semnal atât de puternic și divergent”, a declarat pentru Healthline Dr. Verena LinkTrusted Source, PhD, specialist în bioinformatică la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase al NIH și coautor al cercetării.

„Acest articol de cercetare transmite un mesaj important atât comunității științifice, cât și publicului larg, că o dietă selectivă poate avea un impact asupra stării fiziologice a organismului nostru”, a declarat pentru Healthline Dr. Ji Wei Tan, PhD, profesor de imunofarmacologie la Universitatea Monash din Malaezia.

Tan nu a fost afiliat cu cercetarea NIH, dar a investigat rolul dietelor pe bază de plante în prevenirea bolilor infecțioase.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, autorii studiului consideră că descoperirea va ajuta la o mai bună înțelegere și utilizare a intervențiilor dietetice pentru tratamentul diferitelor boli și afecțiuni cronice.

Înțelegerea răspunsurilor imunitare divergente ale celor două diete

Ambele diete au avut efecte semnificative asupra microbiomului și a răspunsului sistemului imunitar, dar răspunsurile au fost diferite în funcție de dietă.

Astfel, deși ambele au afectat sistemul imunitar, ceea ce este important de reținut din studiu este că au acționat asupra acestuia în moduri aparent contrare.

Sistemul imunitar este format din două părți: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar adaptativ. Ambele au un rol esențial în menținerea organismului în siguranță față de agenții patogeni, viruși, bacterii și germeni care vă pot îmbolnăvi.

„Am constatat că dieta vegană a determinat răspunsuri legate de imunitatea înnăscută (prima linie de apărare nespecifică a organismului împotriva agenților patogeni), în timp ce dieta keto a determinat răspunsuri asociate cu imunitatea adaptivă (imunitatea specifică agenților patogeni construită prin expuneri în viața de zi cu zi și prin vaccinare)”, a declarat Link.

Sistemul imunitar înnăscut include lucruri precum pielea, membranele mucoase și celulele antibacteriene. Acesta este „prima linie de apărare” împotriva agenților patogeni dăunători și oferă un strat de bază de protecție.

Cu toate acestea, acest sistem poate face doar atât de mult. Dacă germenii pătrund în această primă linie de apărare, organismul utilizează sistemul imunitar adaptiv, care este alcătuit din celule T, celule B (care sunt cunoscute sub numele de limfocite) și alți anticorpi.

Sistemul imunitar adaptativ este responsabil pentru imunitatea la anumite boli. Odată ce un anumit germen a fost întâlnit, sistemul imunitar adaptiv învață să îl identifice și poate răspunde imediat în viitor.

„Această cercetare ne-a oferit dovezi științifice clare că dieta pe care o alegem ar putea juca un rol în modularea stării fiziologice a organismului nostru. Acesta este motivul pentru care tot mai mulți oameni încep să integreze rolul nutriției în combaterea anumitor boli cronice, cum ar fi cancerul”, a declarat Tan.

Beneficiile unei diete vegane față de o dietă ketogenică

Investigatorii au recrutat 20 de persoane pentru studiu, care au inclus atât bărbați, cât și femei, persoane de diferite etnii și dimensiuni corporale pe baza calculului IMC. În primele două săptămâni, participanții urmau să mănânce doar un singur tip de dietă, fie vegană, fie ketogenică, iar apoi să treacă la celălalt tip de dietă timp de încă două săptămâni.

Ambele diete au inclus legume fără amidon și cantități minime de alimente foarte procesate.

Cu toate acestea, cam aici se terminau asemănările

O dietă vegană se bazează în întregime pe plante, excluzând toate produsele de origine animală, inclusiv carnea, peștele, laptele și ouăle. Ea include alimente de bază precum legumele, orezul, legumele rădăcinoase, cerealele integrale, produsele din soia, fructele și legumele Pe de altă parte, dieta ketogenică sau „keto”, așa cum este cunoscută popular, cuprinde carne și grăsimi, în general derivate din produse de origine animală.

Diferența dintre diete s-a extins, de asemenea, la mai mult decât la alcătuirea unor alimente specifice.

Cei care urmau dieta vegană își luau majoritatea caloriilor din carbohidrați și aproape deloc din grăsimi – 75% carbohidrați și 10% grăsimi. În timp ce cea ketogenică era complet opusă, obținând 75% din calorii din grăsimi și 10% din carbohidrați.

Deși în ambele diete participanții au putut mânca liber, cei care au urmat dieta vegană au avut tendința de a consuma mai puține calorii în general.

În timpul studiului, cercetătorii au colectat și analizat probe, inclusiv urină, sânge și scaun, pentru a căuta modificări biologice cauzate de diete. Probele au fost investigate cu ajutorul unor domenii de studiu avansate, printre care:

 

  • Proteomica: studiul proteinelor și al activităților celulare ale acestora
  • Metabolomica: studiul metaboliților și al moleculelor rezultate din funcționarea metabolică
  • Transcriptomică: Studiul tuturor moleculelor de ARN

 

Cum afectează dieta imunitatea?

Se știe că dieta afectează microbiomul, ceea ce are ca rezultat efecte în aval asupra sistemului imunitar și a riscului de îmbolnăvire. Semnificația descoperirii NIH este că ajută la punerea în lumină a relației complexe dintre dietă, microbiom și imunitate.

În ciuda faptului că se știe că dieta afectează microbiomul și că microbiomul afectează imunitatea, mecanismele directe dintre dietă și imunitate nu sunt încă clare.

„Microbiomii sunt organisme (bacterii, viruși, ciuperci, paraziți) prezente în tot corpul nostru, cu cea mai mare compoziție în tractul gastrointestinal (intestinul subțire și gros)… Coexistența acestor microorganisme în organism ajută la producerea imunității prin expunerea, condiționarea și antrenarea organismului la numeroase organisme încă de la naștere”, a declarat Dr. Roopa NaikTrusted Source, MD, care a vorbit cu Healthline despre studiu și a publicat anterior despre impactulTrusted Source dietelor vegane asupra sănătății.

Dr. Akiko Iwasaki, PhD, profesor de imunobiologie la Școala de Medicină din Yale, a declarat pentru Healthline că cercetarea NIH indică: „Ne apropiem de un cerc complet în ceea ce privește încercarea de a înțelege modul în care dieta poate avea un impact asupra imunității. Se pare că ambele tipuri de diete sunt capabile să ajute gazda să facă față infecției virale”.

Un prim pas esențial în utilizarea dietei pentru a ajuta la tratarea bolilor

Legătura dintre dietă și imunitate nu este încă bine înțeleasă, dar, cu mai multe cercetări, clarificarea acestei relații ar putea duce la noi diete terapeutice pentru boli.

„Este cu siguranță un prim pas în înțelegerea modului în care dieta poate avea un impact asupra sistemului imunitar. Nu avem încă mecanismul molecular al ceea ce fac nutrienții asupra fiecărui tip de celule imunitare, dar ne dă speranța că am putea ajunge la acest tip de înțelegere în viitor”, a declarat Iwasaki.

Alții au fost mai sceptici cu privire la aceste descoperiri

Dr. Raymond Swanson, MD, profesor de neurologie la UCSF, care a scris despre efectele dietei ketogenice asupra inflamației la nivelul creierului, a declarat pentru Healthline: „Măsurile de rezultat aici sunt foarte complexe și pur și simplu nu se știe dacă oricare dintre diferențele induse de dietă identificate în acest studiu au un impact real asupra sănătății sau imunității”.

„Acest studiu, deși foarte detaliat, a fost realizat pe o populație mică și foarte selectivă. Ar fi necesar un studiu de amploare care să implice diverse populații de pacienți pentru a identifica impactul util și dăunător al unei diete vegane sau ketogenice”, a declarat Naik.

Concluzia

Oamenii de știință de la NIH au observat modificări rapide și divergente ale sistemului imunitar în funcție de faptul că indivizii au urmat o dietă ketogenică sau vegană.

Descoperirile ajută la clarificarea relației complexe dintre dietă, microbiota intestinală, alte mecanisme biologice și sistemul imunitar.

Deși constatările ar putea duce într-o zi la aplicații practice, cum ar fi intervențiile terapeutice dietetice pentru boli și afecțiuni cronice, este prea devreme pentru a specula care ar putea fi acestea.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol