27 aprilie 2024, 16:19

Vitamina D – rețeta pentru orice?

În 2022, polonezii au cumpărat peste 12 milioane de cutii de vitamina D. Mulți pacienți credeau că vitamina D ar putea ajuta în majoritatea bolilor și afecțiunilor, chiar și în cazul depresiei. „Vitamina D nu vindecă, însă lipsa ei poate favoriza apariția bolilor. Aceasta protejează împotriva infecțiilor, a bolii Alzheimer, a astmului, a bolilor cardiovasculare și, la femei, împotriva cancerului”, relatează  Newsweek Polska.

Profesorul Bolesław Samoliński, specialist în sănătate publică la Universitatea de Medicină din Varșovia, a subliniat: „Vitamina D protejează împotriva infecțiilor, a bolii Alzheimer, a astmului, a bolilor cardiovasculare și, în plus, la femei, împotriva cancerului. Versatilitatea vitaminei D provine din faptul că există receptori pe suprafața fiecărei celule care o pot capta. Datorită acestui fapt, pătrunde în celulă, de unde este transportată mai departe și ajunge la nucleu. Așadar, funcționează la nivelul genomului în toate celulele”.

Potrivit analizelor de sânge efectuate de Centrul de Sănătate pentru Copii din Varșovia pentru aproape 5.600 de persoane, 90% dintre polonezi au concentrații prea mici de vitamina D. „Recomandăm apoi administrarea a 2.000 UI de vitamina D zilnic. Doar atunci când ieșim la soare, această doză poate fi redusă la 1000 UI”, a declarat profesorul Samoliński.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială care poate fi produsă la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare (după unii cercetători, între 5 și 30 de minute de două ori pe săptămână) și, de asemenea, preluată din alimentație. Printre alimentele cu conținut ridicat în vitamina D se numără peștele gras și uleiul de peștestridiilecrevețiigălbenușul de ouficatul de vităciupercile și laptele fortificat.

Principalele forme de vitamină D cu importanță pentru om sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (coleacalciferol).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol