7 mai 2024, 19:56

DIFERENȚE URIAȘE. Ce țară europeană reciclează cel mai mult?

O serie de statistici importante publicate de Eurostat despre gestionarea deșeurilor și a reciclării în cadrul UE arată că există diferențe semnificative între statele membre.

Un alt aspect important relevat este acela că gospodăriile sunt responsabile pentru doar 9,4% din totalul deșeurilor generate la nivelul blocului comunitar, informează newsletterul green anti-fake.

În schimb, sectorul Construcțiilor (37,5 %) și cel al Mineritului (23,4 %) sunt responsabile pentru mai mult de 60 % din totalul deșeurilor din UE. Germania și Franța ocupă primele două locuri în topul cantității de deșeuri produse. În același timp, Germania conduce și topul referitor la rata de reciclare.

În 2020, ponderea reciclării în UE, din totalul managementului deșeurilor, a fost de 39,9%. Rata de reciclare a variat însă considerabil, de la 5,2% în România, la 83,2% în Italia. După cum putem observa, România se află pe ultimul loc între statele membre (în statistica Eurostat este inclusă și Serbia, un stat non-membru), cu mult sub media europeană.

Principalul motiv al contrastului uriaș în ponderea reciclării în diferite state membre se datorează activităților economice care generează deșeuri. În 2020, ponderea procentuală a mineritului și exploatării carierelor, în totalul deșeurilor, a fost de 75% în Finlanda, 77% în Suedia și 84% în România.

Statisticile privind reciclarea deșeurilor la nivel municipal oferă o perspectivă asupra ratelor de reciclare a deșeurilor menajere și de birou. În 2021, rata de reciclare a variat de la 11,3% în România, la 71,1% în Germania.

Țările care au performanțe mai bune în ceea ce privește reciclarea au o gamă mai largă de măsuri în vigoare în comparație cu cele cu rate mai mici de reciclare. Astfel de măsuri includ interdicțiile de depozitare a deșeurilor biodegradabile sau a deșeurilor municipale și colectarea separată obligatorie a tipurilor de deșeuri municipale, în special a deșeurilor biologice. State cu rate mari de reciclare au implementat instrumente economice, cum ar fi taxele de depozitare și incinerare și taxe de colectare a deșeurilor, care încurajează puternic reciclarea.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol