19 mai 2024, 19:38

DISPERARE, FAZA PE KEBAB. Germanii cer plafonarea prețului la cel mai popular produs, care a ajuns să coste 10 euro

Costul tot mai mare al kebaburilor doner a dus la apeluri din ce în ce mai mari în Germania pentru un program de subvenții guvernamentale care să mențină la prețuri accesibile acest fel de mâncare, unul dintre preferatele țării, afectat de inflație, în timp ce politicienii raportează că acesta este frecvent citat ca o preocupare în discuțiile cu alegătorii, transmite The Guardian.

Cancelarul Olaf Scholz s-a obișnuit atât de mult să fie întrebat despre prețul kebaburilor în timpul aparițiilor publice, încât guvernul său a postat chiar și pe rețelele de socializare pentru a explica faptul că majorarea prețurilor se datorează în parte creșterii costurilor salariale și energetice. „Este destul de frapant faptul că peste tot unde merg, în principal de la tineri, sunt întrebat dacă nu ar trebui să existe o frână de preț pentru doner”, a declarat Scholz.

Partidul de extremă-stânga Die Linke a devenit cel mai recent care a abordat subiectul, solicitând, într-o propunere pe care dorește să o prezinte parlamentului, introducerea unui plafon de preț pentru Dönerpreisbremse sau doner kebab, similar celui introdus în unele părți ale țării pentru a controla chiriile ridicate. Organizația susține că, în unele orașe, kebab-urile costă deja 10 euro, de la 4 euro în urmă cu doar doi ani.

Partidul recomandă un preț maxim de 4,90 euro și 2,90 euro pentru tineri, în special pentru cei cu venituri mici, pentru care acest fel de mâncare – felii subțiri de carne la grătar, acoperite cu legume tăiate fin, usturoi sau sos de ardei iute și așezate într-o pâine plată împăturită – este un aliment de bază zilnic. Se propune ca fiecare gospodărie să primească zilnic bonuri Doner.

Vânzările de kebaburi – introduse în Germania de imigranții turci, care le-au adaptat la gusturile locale – se estimează la 7 miliarde de euro pe an în Germania.

Pe baza celor aproximativ 1,3 miliarde de kebaburi care sunt consumate în fiecare an în țară – 400.000 pe zi numai în Berlin – un astfel de program de subvenționare ar costa 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.

CITIȘI ȘI:

Shaorma, încoronată ”regină” în Germania și în România. A bătut currywurst-ul, acum și micii


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol