19 aprilie 2024, 14:00

Dilema ecologistului: brad natural sau artificial? Ce alegem de Crăciun

Brazi artificiali sau naturali? Care este cea mai bună soluție pentru mediu? Încercând să aflăm cum se pregătește un ecologist pentru Crăciun, am vorbit cu Ioana Tache, coordonator Clean2Go România, despre cele mai responsabile decizii pe care le putem lua pentru a proteja planeta de sărbători.

Ioana, față în față cu brazii

Ioana, față în față cu brazii

Amintiri din copilărie

Când se gândește la copilărie, Ioana își amintește de mirosul de brad. „Îmi amintesc cum mama mereu îmi spunea «Nu e nimic mai frumos decât mirosul de brad și de vin fiert, de Crăciun!». Asta până când a decis că e mai simplu să împodobim un brad artificial și nu natural, pentru că era mai ușor de stâns și curățat la final. Au trecut vreo 10 ani de când nu mai cumpărăm brad natural de Crăciun. Nu știu dacă din motive de mediu neapărat, dar vom merge cu această variantă. Cu toate că nici această variantă nu mai este validă în ultima vreme; se pare că orice tip de brad ai alege pentru sărbătorile de iarnă, niciunul nu este în totalitate prietenos cu mediul.”, spune Ioana.

Brad natural. Sursă foto: Case practice

Brad natural. Sursă foto: Case practice

Brazi naturali

Deși brazii naturali înseamnă defrișare, Ioana atrage atenția asupra țărilor care caută soluții alternative. „Brazii naturali înseamnă defrișare. Totuși, există argumentul brazilor plantați special pentru a fi tăiați de Crăciun/replantați. Diverse studii arată cum un brad natural produce mai puține daune mediului față de un brad artificial. Vorbim aici despre întreg procesul – de la plantare, la tăiere, transport și debarasare (descompunere și ardere). Un brad natural este autentic, «miroase a Crăciun» și are un aspect mai atrăgător/diferit de la an la an. Există, desigur, și alte alternative la defrișare / reîmpădurire. Mai multe țări europene (România, Germania, Marea Britanie) propun diverse soluții. În România, o companie internațională oferă în schimbul brazilor naturali returnați un voucher de cumpărături. Compania recuperează în fiecare an un număr mare de brazi, în timp ce clientul se bucură de noi produse. În Germania sau Marea Britanie, diverse inițiative eco îndrumă consumatori să închirieze un brad de Crăciun. Acesta este livrat în ghiveci la destinație, iar ulterior sărbătorilor de iarnă este recuperat de organizația respectivă. Companiile se ocupă cu replantarea pomilor sau au grijă de ei până sezonul următor. Bradul în ghiveci poate fi decorat și chiar personalizat – dacă îi dai un nume este posibil să primești același copac cu următoarea ocazie. Chiar dacă brazii naturali ridică varii costuri (pentru mediu) de creștere, transport și debarasare, se pare că ar fi varianta mai prietenoasă în comparație cu brazii artificiali.”, explică ecologista.

Brad artificial. Sursă foto: Flori cu har

Brazi artificiali

Principala problemă a brazilor artificiali este că nu sunt fabricați în România. „În primul rând pentru că nu sunt fabricați în țara de reședință (în cazul nostru, România), ceea ce presupune costuri suplimentare de producție și transport – nu doar din punct de vedere economic. Pe de altă parte, dacă sunt folosiți mai mult de 410 ani, brazii artificiali ar putea fi mai puțin dăunatori în ceea ce privește impactul asupra mediului față de brazii naturali. Fiind refolosiți, cantitatea de emisii CO2 eliberată este răspândită de-a lungul anilor. Totodată, dacă ne plictisim de același brad după mai mulți ani, îl putem dona; fie la o asociație caritabilă, o biserică sau o organizație non-guvernamentală – cineva se va bucura de un astfel de cadou. Și totuși: în loc să tăiem, putem planta / în loc să aruncăm, putem recicla! Pentru orice tip de brad am opta, există o alternativă verde.”, spune tânăra.

Brad luminițe. Sursă: tipjunkie.com Pinterest

Ce face un ecologist de Crăciun

Ioana nu crede că există o soluție ideală pentru mediu în ceea ce privește sărbătorile. „Vestea proastă este că nu există cea mai bună soluție pentru mediu în ceea ce privește sărbătorile de iarnă. Pe lângă risipa de brazi (naturali sau artificiali), oameni risipesc multe alte produse: mâncare (mai ales), cadouri & decorațiuni (hârtie/plastic), căldură & lumină (energie). Vestea bună este că acolo unde oamenii fac (mici) compromisuri, pot lăsa o amprentă mai mică asupra mediului. Refolosește bradul și/sau decorațiunile, stinge lumina (sau luminițele)/ închide căldura atunci când nu ești în încăpere, află ce cadouri și-ar dori cu adevărat cei dragi și nu în ultimul rând, gândește-te bine de câtă mâncare ai nevoie – cumpără strategic, planifică mesele, păstrează resturile. Legat de bradul de Crăciun, fii creativ! Construiește un pom din cărți, discuri/vinyluri sau lipește niște luminițe în formă de brad pe perete. Inovativ ȘI prietenos cu mediul! Iar dacă vrei să păstrezi mirosul autentic de sărbători, mergi la cea mai apropiată florărie/piață de desfacere  și culege crenguțele de brad rămase. Poți face o coroană, decoreaz-o, fiebre niște vin și bucură-te de spiritul sărbătorilor (puțin mai verzi)!”, transmite Ioana Tache.

Brad fotografiii. Sursă: Pinterest

Fotografii: Arhivă Ioana Tache


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol