23 august 2023, 21:58

Din toamnă, elevii vor avea mai multe interdicţii în timpul orelor de curs, dar și în incinta unităților de învățământ

Din această toamnă, elevii vor avea mai multe interdicţii în timpul orelor de curs, dar și în incinta unităților de învățământ, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar, prin care se dorește creșterea calității actului de predare, dar și a siguranței în școli.

Astfel, vor fi sancționate modificarea documentelor școlare, deținerea sau consumul de droguri sau băuturi alcoolice, introducerea de arme sau de obiecte care pot pune în pericol viața colegilor și a personalului didactic sau provocarea și participarea la acte de violență. Există noi reglementări și pentru folosirea telefoanelor mobile la cursuri.

În noua lege a educației, elevilor din clasele primare, gimnaziu și liceu le este în continuare interzisă folosirea telefonului mobil în timpul orelor, așa cum se întâmpla și până acum, relatează Radio România Actualități.

Interdicția este valabilă și pentru învățământul preșcolar, adică la grădiniță. Diferența este că interdicția a fost trecută acum și în Legea Educației și prevede că profesorii pot prelua telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice de la elevi.

Acestea pot fi returnate, după caz, părinților sau elevilor, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Nu se specifică însă concret în ce situații profesorul poate preda telefonul elevului și când îl poate preda părintelui, la sfârșitul orei sau al zilei.

De asemenea, în noua lege se precizează și faptul că elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative, în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Toate aceste reguli nu se aplică în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale care pot folosi echipamentele de comunicații electronice.

În cazul elevilor de liceu, rămâne la decizia școlii în ce condiții li se interzice folosirea telefoanelor mobile. Totodată, documentul mai prevede că în situații de urgență utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic.

Sancțiunile pentru nerespectarea regulamentului școlar pot ajunge până la exmatricularea elevilor în cazul săvârșirii unor fapte foarte grave.

Noutăți și pentru părinți

Noul an şcolar, care începe pe 11 septembrie, vine cu noutăţi și pentru părinţi. Potrivit noii Legi a Educaţiei, vor exista doar patru situaţii în care aceştia vor avea acces în şcoli.

Accesul părinţilor în incinta unităţilor de învăţământ este permis în concordanţă cu procedura de acces prevăzută în regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor şcolare, relatează RRA.

Astfel, părintele are acces în şcoală dacă a fost solicitat pentru o discuţie cu un cadru didactic sau cu directorul unităţii de învăţământ.

De asemenea, accesul este permis dacă trebuie să depună o cerere sau un alt document la secretariatul unităţii de învăţământ ori desfăşoară activităţi împreună cu cadrele didactice în cadrul anumitor programe şcolare.

Ultima situaţie în care părintele poate intra în şcoală este dacă acesta participă la acţiuni organizate de părinţi, acţiuni aprobate de conducerea unităţii de învăţământ. În ceea ce priveşte cadrele didactice, acestea nu pot fi deranjate în timpul orelor de curs.

Nu este considerată, însă, perturbare a profesorilor intervenţia autorităţilor care coordonează sistemul naţional de învăţământ în timpul exerciţiilor de alarmare pentru situaţii de urgenţă sau în situaţii în care sănătatea fizică sau psihică a elevilor ori a personalului este pusă în pericol.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol