13 iunie 2022, 15:33

Directori de firme din România anticipează o creștere accentuată de prețuri

Directorii de companii din România anticipează pentru următoarele trei luni o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și în comerțul cu amănuntul, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică.

Potrivit estimărilor făcute de manageri în această lună, cele mai importante scumpiri se vor înregistra la lucrările de construcții și în vânzările cu amănuntul, aproape 60%, relatează Radio România Actualități.

De asemenea, prețurile produselor industriale ar putea înregistra creșteri cu peste 40 de procente.

În ceea ce privește numărul de salariați, o creștere moderată, cu 11%, este estimată de șefi de companii doar în domeniul comerțului cu amănuntul.

Sute de firme din domeniul construcțiilor sunt aproape de a-şi închide activitatea din cauza creșterii cu peste 60% a prețurilor materialelor de construcții, a crizei energetice și a lipsei forței de muncă, dar și pe fondul lipsei investițiilor, afirmă reprezentanții firmelor din acest sector de activitate. Vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Răzvan Niculescu-Aron, propune câteva soluții.

”Nu se poate dezvolta niciun sector economic, dacă noi nu avem o minimă infrastructură. Nu te poți mișca cu marfa de colo-colo, nu poţi să te aștepţi la investiții străine, nu poţi să faci nimic, chiar dacă, teoretic, ar exista interes pentru zona  în care trăim. Procedee de licitații mai rapide – este un alt lucru care trebuie făcut imediat. Germania tocmai a declarat, apropo de forța de muncă, că are program anul acesta în două etape, creșterea tarifului la 12 euro pe ora de lucru pentru muncitori necalificați. Gândiți-vă ce înseamnă lucru acesta. Când se iau în calcul, de exemplu, pentru evaluările de tarife, sunt evaluate la 4 euro pe ora de manoperă, să ajungă măcar la 8”, a spus acesta.

Răzvan Niculescu-Aron a precizat că, în primele două luni ale anului, 15.000 de lucrători din sectorul construcțiilor au plecat să muncească în afara țării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol