20 aprilie 2024, 8:55

Discuție online în 28 octombrie: „Cum ne putem apăra de știrile false, ce trebuie să știm despre ele?”

Asociația “Ține de Noi”, împreună cu Fundația ”Hanns Seidel Romania”, vor organiza, în data de 28 octombrie, de la ora 18:00, o dezbatere publică despre fenomenul fake news (știri false). Evenimentul are loc online, prin intermediul aplicației Zoom. Participarea este gratuită și trebuie să vă înscrieți completând acest formular.

Organizatorii acestui eveniment își propun să ofere publicului o perspectivă mai amplă cu privire la un fenomen care a căpătat tot mai multă amploare în ultima perioadă. Fake news se referă la un proces complex de prezentare denaturată a realității, care are ca scop creșterea neîncrederii cetățenilor în instituțiile publice ale statului și destabilizarea sistemelor politice. Știrile false s-au accelerat pe fondul pandemiei și au erodat legitimitatea unor instituții, au știrbit prestigiul unor persoane și au semănat discordie în societate, adâncind faliile existente.

Evenimentul va avea două părți – prezentări și sesiune de întrebări & răspunsuri.

Cine participă

Bogdan Oprea

Este cadru universitar la Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării, consilier de rang înalt al Uniunii Europene pe comunicare și vizibilitate a asistenței UE și impactului reformelor, fost purtător de cuvânt al preşedintelui României și şef al Departamentului de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale, membru al Asociației Societatea Presei și a Ziariștilor Francofoni – Union Internationale de la Presse Francophone (UPF).

Emilia Șercan

În 2000, a fost angajată în secția Eveniment/Investigaţii a ziarului „Curierul Național”, iar din 2003 s-a mutat la „Evenimentul zilei”, unde timp de cinci ani a făcut parte din Departamentul Investigații. Din 2009 lucrează ca jurnalist independent, iar din 2010 este senior editor la site-ul Cursdeguvernare.ro. Emilia Șercan predă din 2005 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.

Codruța Simina

Codruța Simina este jurnalistă la PressOne, redacția Cluj. În cei 17 ani de presă, a fost corespondent pentru publicații naționale și reporter. A acoperit domeniile politic, administrație, și în ultimii 5 ani a scris cu precădere despre dezinformare și propagandă online, dezvăluind rețele de propagandă ale partidelor din România și felul în care acestea acționează.

Mona Dîrțu

„Superscrieri”, concursul de care se ocupă Mona Dîrțu în calitate de președintă a juriului, a devenit un punct de referință pentru jurnalismul din România. Este jurnalistă, autoarea newsletter-ului MONDAY Memo și formatoare. Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol