2 mai 2024, 1:54

Divizarea Est-Vest nu reușește să cuprindă complexitatea lumii contemporane

Ideea unei diviziuni geopolitice în Vest și Est este încă folosită în mod obișnuit în spațiul public. Se spune adesea că suntem pro-occidentali și vrem să ne îndreptăm spre Occident, iar când apare un critic al unor instituții precum UE sau NATO, se spune brusc că vor să ne târască spre Est, partea întunecată.

Divizarea geopolitică tradițională dintre Est și Vest este din ce în ce mai problematică în contextul modern, potrivit cercetătorului Jakub Eberle.

Directorul de cercetare al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Republicii Cehe avertizează că divizarea perpetuează o poveste simplificată excesiv, care nu reușește să cuprindă complexitatea lumii contemporane.

„Această diviziune funcționează mai ales bine în raport cu oroarea și anxietatea generală despre Rusia, la care ne referim adesea în limbajul războiului hibrid.

Dar forța motrice este o poveste mai profundă pe care o mare parte a societății noastre o trăiește de mult timp și care se referă la credința că facem parte din Occident, că aparținem acolo și că vrem să mergem acolo.

Că facem parte dintr-o civilizație occidentală care este definită de ceva mai profund decât doar politică. Este vorba despre valori, trecut comun, cultură.

Practic, ne-am spus această poveste încă din secolul al XIX-lea în diferite variante. Și de aceea groaza noastră depășește adesea acțiunile specifice și posibilele lor efecte, deși pot fi cele mai rele din regimul Putin, pentru că mai presus de toate ne tulbură simțul identității.

De fapt, este mai mult decât Rusia și Orientul, dar se pare că încetăm să mai fim noi înșine”, a spus expertul, citat de publicația cehă Hlídací Pes.

Raționamentul despre țările care aparțin Occidentului este mai complex, mai ales în contextul actualului război din Ucraina.

„Ucraina face parte din Occident? Până de curând, ucrainenii reprezentau pentru noi Estul, acum constatăm că poate nu sunt deloc atât de estici, pentru că am început să-i admirăm pentru eroismul lor, în loc să-i privim de sus.

Dar țările cu care spunem că avem ceva în comun în ceea ce privește valorile, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, dar și Japonia sau Coreea de Sud?

Și pe acestea le considerăm din Occident, dar cumva „diferite”, de fapt. Din punctul meu de vedere, termenii Vest și Est tind mai degrabă să întunece judecata când ne gândim la complexitatea lumii contemporane, decât să ne ajute să înțelegem situația într-o manieră utilă”, explică Eberle.

Sursa foto: Profimedia/hlidacipes.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol