1 mai 2024, 4:43

Doar 15% dintre copii refugiați ucraineni urmează cursurile unei școli românești

Doar 15% dintre copii refugiați ucraineni urmează cursurile unei școli românești, arată un studiu realizat de două organizații nonguvernamentale din domeniul educației.

Bariera lingvistică și problemele de integrare îi împiedică pe copiii ucraineni care au ajuns în țara noastră să se înscrie la școală.

Pentru a-i încuraja totuși să studieze, ministerele Educației din cele două țări au încheiat recent un acord în baza căruia studiile făcute în România sunt recunoscute în Ucraina, amintește pentru RRA secretarul de stat Florin Lixandru.

„Între provocările cu care se confruntă elevii care vin în sistemul de educație este, pe de o parte, cunoașterea limbii române, pentru că nu putem oferi școlarizare în limba ucraineană, chiar dacă s-a solicitat acest lucru, este foarte greu pentru noi să organizăm clase cu predare în limba ucraneană sau pe curriculum ucrainean, pentru că asta înseamnă, practic, o segregare, şi atunci noi ne dorim să integrăm acești copii în mediul educațional, dorim să îi determinăm atât pe ei, cât și pe părinţii lor să învețe limba română pentru a se integra mai bine în societate, pentru că în condițiile în care am văzut că, în general, jumătate dintre elevii care au făcut parte din acest studiu își doresc să rămână în România pe termen lung și atunci ne punem problema ce se va întâmpla și în viitor. Vorbim de integrare a lor pe piața muncii. Rolul nostru este acela de a-i determina să se înscrie, să urmeze aceste cursuri de pregătire pentru limba română”, a spus Florin Lixandru.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol