29 noiembrie 2021, 1:28

DOOM revine și „se răzbună” cu 3.600 de cuvinte noi

Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” anunță apariția ediției a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM). Această nouă ediție este deja la editură și va ajunge în librării cel mai probabil în luna noiembrie.

Vor fi peste 3.600 de cuvinte noi și mai bine de 6.000 de modificări aduse celor existente. Prin comparație, în ediția a II-a, apărută cu 16 ani în urmă, au fost introduse 2.500 de cuvinte noi.

DOOM este un dicționar normativ, adică indică felul în care se folosește corect limba română și care sunt cuvintele care fac parte din tezaurul oficial al limbii române.

Ediția trecută a produs o adevărată „revoluție” prin introducerea scrierii legate ale lui „niciun” și „nicio”. Tot atunci au fost introduse cuvinte de origine englezească precum:

  • „maus”
  • „weekend”
  • „mall”.

 

Nu orice cuvânt folosit în vorbirea populară, de zi cu zi, fie el neologism sau regionalism, care poate fi găsit în Dicționarul explicativ al limbii române, există în DOOM. În DOOM sunt doar acele cuvinte care s-au întipărit foarte bine în vorbirea curentă și nu vor dispărea prea curând. Dacă un cuvânt apare în DEX și nu apare în DOOM, însemnă că pentru limba literară, academică, este greșit, deși se folosește în vorbirea populară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.