28 martie 2024, 16:21

Două universități românești, în topul celor mai importante o mie din lume

România are două instituţii de învăţământ superior, în ultimul clasament al celor mai importante 1000 de universităţi din lume. Este vorba despre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București, cu menţiunea că ambele se află spre coada clasamentului, relatează europafm.ro.

Unul dintre cele mai importante din lume

Clasamentul, de altfel, unul dintre cele mai importante din lume, este realizat de compania Quacquarelli Symonds din Marea Britanie. Este considerat unul dintre cele mai influente clasamente universitare la nivel mondial.

Ratingul a fost dezvoltat în 2010 de Times Higher Education, împreună cu Thomson Reuters, ca parte a proiectului Global Institutional Profiles și a înlocuit popularul rating al World University Rankings, care a fost emis din 2004 de Times Higher Education împreună cu Quacquarelli Symonds.

Informația îngrijorătoare despre România

Începând cu 2010, Quacquarelli Symonds emite un clasament al celor mai bune universități din lume sub denumirea QS World University Rankings, care este considerată și una dintre cele mai importante în acest domeniu.

Clasamentul arată un lucru îngrijorător: cam toate ţările din regiune au universităţi mai multe şi mai bine cotate decât România.

Topul universităţilor ia în calcul criterii precum reputația academică, reputația profesorilor, citările, numărul de studenți sau proporția studenților străini. Pentru al nouălea an consecutiv, clasamentul este dominat de universităţile americane şi britanice.

Coada clasamentului

România are doar două universităţi în top 1000, cu menţiunea că pe lângă cel întocmit de Quacquarelli Symonds, mai sunt şi alte clasamente similare.

Şi, invariabil, România e prezentă cu două universităţi, şi acelea mai spre coada clasamentului.

În cazul de faţă, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea din București, clasate în intervalul 800 – 1000.

De fapt, România este mult în spatele ţărilor din regiune. Ungaria are 8 universităţi în top 1000. Polonia are 15, Cehia 10. Chiar şi Bulgaria, ţară cu jumătate din populaţia României, are o universitate în clasament. Dar este cotată mai bine cele din România.

Procedură

Nivelul de realizare a universităților este estimat pe baza unei combinații de analiză statistică a activităților lor, a datelor auditate, precum și a rezultatelor sondajului anual anual realizat de experți ai reprezentanților comunității academice internaționale și a angajatorilor care își exprimă părerile despre universități.

Sondajele acoperă zeci de mii de oameni de știință din majoritatea țărilor lumii, scrie uofa.ru. Criteriile de selecție a experților pentru sondaj sunt analiza științifică a productivității și citării, precum și activitățile de predare și cercetare în instituțiile de învățământ superior de mai bine de 16 ani, prezența a cel puțin 50 de lucrări științifice publicate și alte criterii.

În cadrul interviurilor, experții aleg dintre cele șase mii de instituții doar cele mai bune, în opinia lor, instituții de învățământ superior, precum și cele mai puternice universități pentru formarea continuă la nivel de master și doctorat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol