20 octombrie 2021, 16:49

Dovada că munca e pentru tractoare. OMS: crește riscul de deces la peste 55 de ore lucrate pe săptămână

Exista o glumă că munca este pentru tractoare și iată că un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vine să demonstreze că, într-adevăr, munca în exces este periculoasă.

Crește riscul de deces la peste 55 de ore lucrate pe săptămână, spune studiul, care indică accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace drept cauza acestor decese, scrie Reuters.

Numărul mai mare de ore lucrate a dus în 2016 la 745.000 de decese cauzate de atacuri cerebrale şi de boli cardiace, conform estimărilor.

OMS estimează că 398.000 de persoane au murit de atac cerebral şi 347.000 de boli de inimă în 2016 din cauză că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână.

Crește riscul de deces la peste 55 de ore lucrate pe săptămână. Categoriile expuse: bărbații de vârstă mijlocie

Între 2000 şi 2016, numărul de decese de boli de inimă cauzate de numărul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral, cu 19%, mai arată studiul, publicat în revista Environment International.

Problema bolilor legate de muncă este semnificativă în special la bărbaţi (72% dintre decese au apărut în rândul bărbaţilor), la persoanele care trăiesc în regiuni din Pacificul de Vest şi Asia de Sud-Est şi la lucrătorii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

Conform studiului, un număr de cel puţin 55 de ore de lucru pe săptămână este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral şi de 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de situaţia cu 35-40 de ore pe săptămână.

Numărul persoanelor care lucrează mai multe ore este în creştere

Analiza mai arată că numărul persoanelor care lucrează mai multe ore este în creştere, fiind în prezent de 9% din populaţia mondială totală.

„Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care lucrează multă lume”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Telemunca a devenit norma în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu dispar deseori”, a adăugat el.

„Niciun loc de muncă nu merită riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inimă. Guvernele, angajatorii şi lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra unor limite, pentru a proteja sănătatea angajaţilor”, a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate”, a subliniat dr. Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.

Citește și:

Fumatul și bolile cardiovasculare afectează memoria

Cel mai amplu studiu din UE arată că vaccinarea împotriva COVID-19 reduce cu 80% infectările

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.