Cel mai amply studiu realizat până acum privind asocierea fumatului, respectiv a bolilor cardiovasculare, cu declinul cognitiv, a scos la iveală că ambele afectează capacitatea de a învăța și de a memora.
Peste 70.000 de persoane din întreaga lume au fost studiate, iar cercetătorii au observat că efectele fumatului sunt mai pronunțate în rândul femeilor, în timp ce bărbații sunt mai afectați de bolile cardiovasculare, scrie sciencedaily.com.
Încercările anterioare de a cuantifica funcția cognitivă în rândul fumătorilor și de a evalua diferențele de sex au produs rezultate mixte. Cercetătorii de la Translational Genomics Research Institute (TGen) au folosit testul cognitiv online al numit MindCrowd în studiul actual.
„Aceste rezultate sugerează că fumatul și bolile cardiovasculare influențează învățarea verbală și memoria pe parcursul maturității, începând cu vârsta de 18 ani”, a declarat prof.dr. Matt Huentelman, fondator MindCrowd și autorul principal al studiului.
Fumatul este asociat cu scăderea funcției de învățare și de memorare la femei, în timp ce bolile cardiovasculare cu scăderea funcției de învățare și de memorare la bărbați. Pe lângă boala Alzheimer, cea mai semnificativă cauză de declin cognitiv, mai sunt și accidentele vasculare cerebrale și alte leziuni vasculare cerebrale care provoacă modificări semnificative ale memoriei, gândirii și comportamentului.
Prof. dr. Candace Lewis, tot autor principal al studiului, consideră constatările acestui studiu extrem de importante, în condițiile în care fumatul este principala cauză de boli prevenibile și deces, reprezentând aproape 1 din 5 decese, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză de boli și decese la nivel mondial. Bolile vasculare sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de Alzheimer, care este a șasea cauză de deces a lumii.
Deoarece studiul a inclus o gamă largă de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani, acest lucru a permis cercetătorilor să evalueze relația dintre fumat, bolile cardiovasculare și memoria verbală în cea mai largă gamă de vârstă a studiului, utilizată până în prezent.
Cercetătorii au remarcat faptul că puține studii au evaluat anterior efectele bolilor cardiovasculare la adulții mai tineri și că înțelegerea relației dintre bolile cardiovasculare și funcția cognitivă la adulții tineri poate fi necesară pentru înțelegerea posibilelor oportunități de tratament și intervenție.
,,Acest studiu subliniază unele diferențe imprevizibile, dar importante între sexe legate de declinul cognitiv. Impactul asupra acuității mentale pare progresiv în timp. Obiceiurile de viață legate de dietă, exerciții fizice și fumat pot diferi între bărbați și femei. Acest studiu susține importanța menținerii sănătății cardiovasculare și renunțarea la fumat nu numai în prevenirea cancerului, ci și pentru îmbunătățirea funcției creierului”, a spus dr. Brian Tiep.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol