Din ce în ce mai mulți specialiști din domeniul medical trag semnale de alarmă privind situația sanitară provocată de pandemia de COVID-19 în România.
Cu atât mai mult cu cât în București este așteptată cu mare entuziasm ceea ce numim ”relaxarea” restricțiilor sanitare. Și la nivel național se pregătește reluarea cursurilor școlare cu prezență fizică în bănci.
În alte țări europene însă îngrijorarea este la cote maxime, mai ales din cauza apariției unor mutații ale virusului SARS-CoV-2 care pun și mai mare presiune pe sistemele de sănătate, prin număr mare de infectări și, evident, de aici, de decese.
Tulpina B1.1.7, identificată în Marea Britanie, și denumită ”tulpina britanică”, a fost semnalată în peste 60 de țări și teritorii, inclusiv în România.
Virusul a suferit, de la începutul pandemiei, peste 4.000 de mutații.
Studierea acestui virus este un proces continuu, la nivel mondial.
Măsurile luate de statele lumii contra SARS-CoV-2 sunt dintre cele mai diverse. Lockdown, închidere totală, izolare prin închiderea granițelor, au fost la ordinea zilei.
Cu toate astea, există al treilea val, există evoluții spectaculoase în mai multe țări.
Unul dintre specialiștii care trag acum semnale de alarmă este dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru inovare în medicină.
În opinia sa, în ceea ce privește țara noastră, întrebarea nu este dacă vom avea un al treilea val de infectări cu noul coronavirus, ci când va începe el să afecteze România.
Căci tulpina dominantă în Marea Britanie se extinde. ”Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum”, avertizează Marius Geantă într-o postare în pagina sa de Facebook, pe care o redăm mai jos.
”Valul 3 – intrebarea nu este daca, ci cand va incepe si in Romania.
Tulpina B.1.1.7 este deja dominanta in Marea Britanie, Israel si Irlanda si se coreleaza cu explozia numarului de cazuri diagnosticate in ultima luna – efectele lockdown-ului incep sa se vada, de cateva zile trendul pare ca se inverseaza.
Portugalia este acum tara cu cea mai mare crestere zilnica a numarului de cazuri de Covid-19, tot ca urmare a raspandirii B.1.1.7 (Portugalia nu secventiaza in masa, dar utilizeaza o metoda indirecta, bazata pe analiza tuturor datelor din testele PCR, la nivel national).
Danemarca, in schimb, realizeaza secventierea genomica pentru toate cazurile pozitive de Covid-19 si reuseste sa tina lucrurile sub control, pana acum.
Toate aceste date ne arata ca este o chestiune de timp pana cand noua tulpina, B1.1.7, va deveni majoritara in toate Statele Membre UE, pe fondul liberei circulatii a persoanelor si a interventiilor neuniforme si necoordonate de sanatate publica luate de fiecare tara.
Transmitandu-se cu 30-50% mai repede, tulpina B.1.1.7 va infecta din ce in ce mai multe persoane – proportional, un numar mai mare de bolnavi vor avea nevoie de spitalizare, de internare la ATI si, din pacate, vor fi mai multe decese.
Impactul B1.1.7 asupra sistemului de sanatate va creste exponential – este o situatie mai complicata decat daca tulpina ar determina forme mai grave de boala. Date din Marea Britanie, inca limitate, arata ca B.1.1.7 ar putea determina si cresterea directa a mortalitatii, aspect care ar complica suplimentar situatia.
Momentul in care tulpina B.1.1.7 putea fi stopata a fost depasit si ne aflam in situatia de transmitere comunitara, in care trebuie luate in calcul masuri eficiente si precise de limitare a impactului valului 3 al pandemiei.
Ne asteapta o primavara mai grea decat ne putem imagina acum”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol